INTERVIU: Luciana Cristea, vicepreședinte CJ Dâmbovița

in Administrație/Interviu/Politică by
Banner

Bazar Media: Mai întâi, sincere felicitări pentru noul mandat de vicepreședinte al Consiliului Județean! Ce înseamnă pentru dvs. continuitatea în funcția de vicepreședinte al CJD?

Luciana Cristea: Deși o să sune a formalism, vă asigur că unicul răspuns potrivit este și cel mai scurt: responsabilitate! Cine crede că o astfel de funcție reprezintă doar un scaun călduț fie nu are prea multe informații despre funcționarea administrației județene, fie este rău intenționat. Pentru noi, oameni politici care ocupăm funcții în administrație ca urmare a votului cetățenilor, responsabilitatea începe odată cu mandatul dat de cetățeni și este enormă!

B.M. Din punct de vedere al funcționării forului județean, ce aduce sfârșitul anului 2020?

L.C. 2020 a fost un an greu pentru toată lumea. Peste criza sanitară, criza politică generată de incompetența unui Guvern-marionetă și criza economică au pus între paranteze toate planurile noastre de viitor. Pentru județul Dâmbovița a fost chiar mai greu, fiind afectat de lipsa sprijinului de la nivel guvernamental, dar și de erori în stabilirea și urmărirea priorităților CJD.

Pe de altă parte, 2020 a adus cu sine și două scrutine importante, care nouă, celor de la PSD, ne-au arătat că mergem pe calea bună. După usturătoarele eșecuri de anul trecut, PSD Dâmbovița a înțeles mesajul electoratului și a apucat-o curajos pe drumul reformării organizației. Cu o echipă tânără – apropo, PSD Dâmbovița are în persoana lui Corneliu Ștefan cel mai tânăr președinte de la înființare și până în prezent – cu o strategie de comunicare și o agendă adaptate nevoilor oamenilor, am reușit să  redevenim principala forță politică din județ, cu rezultate remarcabile la alegerile locale din septembrie.

B.M. Da, PSD Dâmbovița a reușit o transformare spectaculoasă și asta s-a văzut și la vot, unde dâmbovițenii au arătat că apreciază noua formulă. Care este secretul?

L.C. Nici un secret. Rezultatele de la alegerile europarlamentare și de la cele prezidențiale ne-au arătat că dâmbovițenii nu mai aveau încredere în persoanele care conduceau PSD, nici în gruparea care conducea partidul la nivel central și nici în cei care se aflau în frunte organizației județene. Așa că, sprijiniți puternic de membri PSD din județ, am făcut curățenie în partid și ne-am întors spre cei care contează, dâmbovițenii. Iar rezultatele se văd.

B.M. Rezultatele…

L.C. În primul rând, președinte al CJD a fost ales candidatul PSD, dl. Corneliu Ștefan, votat de peste 100.000 de dâmbovițeni și care a devenit cel mai tânăr președinte al CJ Dâmbovița, din toate timpurile! Să nu uitați nici că PSD Dâmbovița are majoritate în Consiliul Județean. Fără a depinde de voturile unor ”aliați” mai mult sau mai puțin serioși. Schimbarea se vede foarte bine și la Târgoviște, unde Cristian Daniel Stan a câștigat cu 65% din voturi! Tot la Târgoviște, PSD a câștigat pentru prima dată majoritatea în Consiliul Local Municipal!

La nivel național, PSD a câștigat alegerile parlamentare, redevenind principalul partid politic din România, spre disperarea unora care nu se dau înapoi de la nimic pentru a discredita partidul nostru.

Sunt dovezi clare că PSD a înțeles mesajul transmis de electorat – dar și că cetățenii apreciază schimbarea din PSD și străduința noastră de a ne îndeplini cu responsabilitate (revin la acest termen) obligațiile ce decurg din voturile primite.

B.M. Prioritățile pe termen scurt/mediu/lung?

L.C. Pe termen scurt, repornirea motoarelor administrației județene. Nu vreau să intru în detalii sau să stârnesc dispute sterile, dar CJD avea nevoie ca de aer de o nouă viziune și de o nouă abordare. Când direcționezi prea multă energie spre claxon, nu mai rămâne suficientă pentru motor. Ca să nu mai spun că un județ nu poate fi condus doar pentru interesele sau capriciile cuiva. E nevoie de mult mai mult, iar noua conducere a Consiliului Județean a demonstrat deja că știe ce are de făcut.

Ca obiective majore, cred că e suficient să amintim Master Planul de Dezvoltare a județului, cu cele 10 axe majore ale sale, document asumat de PSD și de președintele Corneliu Ștefan încă din campania electorală. Sunteți la curent, probabil, cu măsurile care au fost deja luate pentru a pune în aplicare strategia. Că e vorba de stațiunea Padina-Peștera, de centura ocolitoare a orașului Găești sau de dotarea Spitalului Județean, lucrurile se mișca deja.

B.M. Sunt și proiecte despre care în anii trecuți s-a vorbit mult și nu s-a făcut mare lucru, ca să fiu elegant…

L.C. Exact ce spuneam, claxonul! Dar nu merge la nesfârșit, la un moment dat nu mai poți ascunde lipsa rezultatelor în spatele vorbelor frumoase. Noi știm ce avem de făcut, știm ce așteaptă dâmbovițenii de la noi și nu ne vom abate de la calea pe care trebuie să o urmăm. Sunt unii care își arogă merite pentru nu-știu-ce realizări mărețe… Iar noi vedem aici cu ce ne confruntăm, cu ce întârzieri, cu ce erori… nu vreau să vorbesc de ”greaua moștenire”, dar parcă nici să lăsăm lupii moraliști să dezinformeze dâmbovițenii, nu e în regulă.

Oricine poate să constate că lucrurile s-au schimbat în ultimele luni, la Consiliul Județean. Se lucrează cu motoarele turate, pe repede înainte, la proiecte importante pentru județ.

B.M. La ce să ne așteptăm pentru 2021?

L.C. În ceea ce ne privește, vom face tot ceea ce depinde de noi pentru a schimba în bine viața dâmbovițenilor. Suntem hotărâți, motivați să ducem la bun sfârșit strategia de dezvoltare pe care ne-am asumat-o. Cu titlu personal, îmi doresc pentru 2021 să reușim să depășim coșmarul pe care îl trăim de aproape un an, să ieșim cu bine din criza COVID. În rest, îmi doresc, pentru România, să aibă un guvern reprezentativ, care să gestioneze criza din țară. Românii nu au nicio vină pentru obsesiile politice ale d-lui Iohannis, care se încăpățânează să ignore voința populară, împingând țara într-o criză din ce în ce mai gravă – politică, economică, sanitară. Sper să se trezească și să înțeleagă: Constituția României nu este facultativă pentru nimeni!

B.M. În plan personal?

L.C. Sănătate pentru toată familia, liniște, armonie și puterea de a-mi duce la bun sfârșit misiunea încredințată de cei ce ne-au votat.

Pentru dâmbovițeni, Crăciun Binecuvântat și un An Nou care să reclădească speranța într-o viață normală, într-o viață mai bună!

FOTO: Arhiva personală Luciana Cristea

Banner