fbpx

Platformă de știri și opinii

Mai mult de jumătate dintre angajații din învățământ refuză să se vaccineze

in Actualitate/Educație/Sănătate by
Banner

Mai mult de jumătate dintre angajații din învățământ nu vor să se vaccineze împotriva Covid-19. Acest lucru a rezultat dintr-un sondaj făcut de Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, în perioada 16-21 decembrie 2020.

Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret’” a realizat, în perioada 16 – 21 decembrie 2020, un sondaj în rândul angajaţilor din învăţământ, pentru a vedea percepţia acestora privind redeschiderea unităţilor şcolare şi vaccinarea voluntară. Chestionarul vine în contextul în care Agenţia Europeană pentru Medicamente ar urma să aprobe în 23 decembrie vaccinul Pfizer/BioNTech, primul vaccin pentru COVID pentru uz în Uniunea Europeană.

Astfel, din ianuarie, autorităţile române ar urma să înceapă vaccinarea populaţiei. Potrivit Strategiei de vaccinare, în România, în prima etapă vor intra cadrele medicale, urmând ca în etapa a doua să fie cuprinşi şi angajaţii din sistemul de învăţământ. Pe scurt: peste 13.000 de angajaţi din învăţământ au răspuns la chestionar; 56,3% dintre repondenţi spun că nu sunt de acord să se vaccineze împotriva Covid-19; 43,2% dintre repondenţi afirmă că doresc revenirea la şcoală şi la predarea faţă în faţă înainte de începerea campaniei de vaccinare“, se arată într-un comunicat al FSE, conform Agerpres.

FSE „Spiru Haret” a pus întrebări angajaților din învățământ referitoare la vaccinul anti-Covid-19. Astfel, 13.356 de angajați au răspuns la întrebări, 92,6% fiind cadre didactice.

38,3% dintre cei care au răspuns au o vârstă cuprinsă între 40-49 de ani, fiind urmați de categoria de vârstă 50-59 de ani, aceștia din urmă având un procentaj de 23,3%. Categoria 30-39 de ani a reprezentat doar 21,8% dintre respondenții acestui sondaj.

Putem spune că rezultatele sunt edificatoare pentru toate zonele şi nivelurile de învăţământ. La întrebarea „În ce zonă predaţi?” 49% dintre repondenţi au spus că sunt din municipii cu peste 15.000 de locuitori plus municipiul Bucureşti; 21,7% predau într-un oraş; 29,3% în comune şi sate. Observăm că majoritatea persoanelor chestionate doresc redeschiderea unităţilor de învăţământ şi revenirea la predarea faţă în faţă. Astfel, peste 70% din cei care au răspuns la chestionar, mai precis 73,1%, doresc redeschiderea grădiniţelor; 75,7% doresc ca elevii din clasele pregătitoare şi I-IV să revină în clase; 70,6% sunt pentru redeschiderea şcolilor pentru elevii claselor V-VIII; 69,4% au răspuns că vor redeschiderea liceelor şi şcolilor profesionale”, mai scrie în comunicatul FSE.

Cu toate că cei mai mulți dintre angajații din învățământ vor reîntoarcerea la școala față în față, 56,3% dintre cei care au răspuns la întrebările puse de FSE „Spiru Haret” nu vor să se vaccineze, chiar dacă vaccinul este gratuit.

Sursa: Agerpres

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top