Platformă de știri și opinii

Bilant PPA

ANSVSA: 409 focare active de pestă porcină africană (porci domestici). În DB sunt focare active doar la mistreți

in Actualitate by
Banner

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a comunicat, în data de 18 decembrie, că la momenul de față, la nivel național, sunt active 409 focare de pestă porcina africană (PPA), la porcii domestici.

Dintre focarele active sunt 4 focare în exploatații comerciale și 6 focare în exploatații comerciale de tip A.

Situație PPA (oirci domestici) 16 decembrie 2020

Cele mai multe focare active sunt în județele Teleorman-72 și Arad-50.

PPA în Dâmbovița

La data comunicării, 18 decembrie, în județul Dâmbovița nu exista niciun focar activ de PPA, la porcii domestici. Cel mai recent caz de infectare cu virusul PPA a fost consemnat, în Dâmbovița, la Brănești ( 16 noiembrie 2020, 10 animale bolnave, conform ANSVSA-hartă interactivă cazuri). Tot în noiembrie 2020 ( 4 noiembrie) la Toculești a fost depistat un alt focar, 48 de animale fiind infectate cu virusul PPA.

Cazuri noi de PPA-fond vanatoare Finta

În ceea ce priveste cazurile de porci mistreți (focarele sunt declarate active până la 2 ani de la momentul descoperirii unui caz) în județul Dâmbovița – 62 de mistreți găsiți morți și 42 de mistreți vânați;

În cursul anului 2020, au fost ucise un număr total de 194.211 porcine, din care:

  • 265 de porcine în exploatații comerciale profesionale;
  • 743 de porcine în exploatații de tip A;
  • 203 de porcine în exploatațiile nonprofesionale.

Valoarea totală a despăgubirilor acordate pentru proprietarii a căror animale au fost afectate de virusul pestei porcine africane, până la această dată, este în sumă de 204.109.981 lei. Plata despăgubirilor pentru animalele tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor se face la valoarea de piață, în termen de 90 de zile de la tăierea, uciderea sau afectarea în alt mod a animalelor, conform art. 2 lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 349/2005 al Comisiei. Documentația aferentă acordării despăgubirilor se depune la direcția sanitară-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București, în termen de cel mult 30 de zile de la uciderea, tăierea sau afectarea porcinelor.” Au mai precizat cei de la ANSVSA.

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top