fbpx

Platformă de știri și opinii

Klaus Iohannis: ” Dacă PNL, USR-Plus și UDMR se înțeleg și vin cu o propunere o voi accepta

in Actualitate/Politică by
Banner

Președintele Klaus Iohannis a făcut anunțul pe care îl asteaptă toată lumea legat de viitorul Guvern. Iohannis a anunțat ca prima rundă de negocieri cu partidele parlamentare, legat de desemnarea unui premier, nu a dus la niciun rezultat. “Nu vom avea, cel mai probabil, un Guvern nou înainte de Crăciun” a mai spus Iohannis. Tot președintele a anunțat că dacă partidele din coaliția de dreapta PNL, USR-Plus și UDMR se vor înțelege asupra numelui unui premier îl va accepta, indiferent de numele acestuia.

Iată declarațiile:

“Partidele de la noi sunt încă în etapa în care învață cum se negociază coaliții, portofolii, programe de guvernare. Am mai avut coaliții și nu putem să spunem că au funcționat extraordinar de bine. Vreau ca partidele să evite aceste greșeli.

Știu că este foarte interesant pentru media să scrie că X sau Y se luptă pentru un scaun sau pentru o influență. Sigur, partidele se luptă pentru guvernare, aceasta este esența existenței unui partid, dar, pe de altă parte, lucrurile sunt complicate în aceste negocieri. La început pare simplu, dar, cum intri în negociere, îți dai seama că sunt viziuni diferite, programe diferite, scheme de minister diferite. Trebuie să avem suficientă răbdare ca partidele să negocieze aceste lucruri.

Recent, s-au finalizat negocierile pentru guvern într-o țară din UE după doi ani și jumătate de la alegeri. În altă țară europeană s-a format guvernul după opt luni de negocieri, deci suntem foarte departe de acest calendar foarte extins. Nu mă înțelegeți greșit, nu vreau să ajungem la așa ceva, dar trebuie să avem puțină răbdare să vedem cum negociază partidele. 

Eu aștept, ca Președinte, să se formeze o majoritate care să-mi propună un nume. Dacă se înțeleg PNL, USR-PLUS și UDMR și vin cu o propunere, o voi accepta, că este Orban, îl accespt, că este Cîțu, îl accept, sau să fie altcineva. Nu știu pe cine negoziază ei acolo.

Pentru mine este foarte important să se formeze relativ repede un guvern ca să gestioneze pandemia și criza economică, să avem un guvern care se bazează, de preferat, pe o majoritate solidă în Parlament și să mergem mai departe, că de lucru este foarte, foarte mult, nu doar la plantarea de păduri, care este o chestiune foarte importantă. Trebuie să continuăm măsurile împotriva pandemiei, măsurile economice, programul pentru fondurile UE, trebuie construit bugetul, trebuie planificate construcțiile de căi ferate, autostrăzi. ”, a spus Iohannis. 

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top