fbpx

Platformă de știri și opinii

Motivul pentru care programul rabla pentru electrocasnice a fost amânat

in Actualitate by
Banner

Statul a promis că de anul acesta va implementa programul Rabla și pentru electrocasnice. Așa că a venit cu câteva idei noi, de care să se bucure și cei ce muncesc de acasă.

Marți, 15 decembrie, după cum anunțase Administrația Fondului de Mediu, ar fi trebuit să se dea startul distribuirii voucherelor în mediul online, însă a fost anunțată o amânare deoarece se pare că platforma pe care persoanele fizice ar urma să aplice nu este tocmai sigură.

Acest program este dedicat tuturor persoanelor care vor să scape de electrocasnicele vechi din casă, cu scopul de a le înlocui cu unele noi.

Statul, prin acest program, asigură vouchere pentru o gamă largă de produse, iar în premieră, se vor acorda și bani pentru achiziționarea unei tablete sau a unui laptop nou. Cel mai probabil această idee a apărut în contextul pandemiei, în care foarte multe persoane au început să lucreze de acasă, iar copiii au nevoie de astfel de dispozitive pentru a fi prezenți la orele online.

În acest an, programul Rabla are un buget de 40 de milioane de lei.

Iată ce trebuie să faci:

Mai întâi te înscrii, atunci când Administrația Fondului de Mediu va da startul aplicației programului, pe site-ul AFM și în secțiunea electrocasnice.afm.ro.

Apoi, primești un număr de înregistrare cu care vei merge la vânzătorii acreditați din program. Electrocasnicele vechi vor fi predate în magazin.

Lista persoanelor ce au primit aprobarea va fi urcată pe site-ul AFM în maximum 15 zile.

Persoanele fizice vor putea să beneficieze de vouchere pentru cumpărarea unor echipamente electrice și electronice noi, după cum urmează:

  • 300 de lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
  • 400 de lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţă energetică cel puţin A++;
  • 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;
  • 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţă energetică cel puţin A++;
  • 400 de lei pentru televizoare cu eficienţă energetică cel puţin A;
  • 400 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
  • 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
  • 500 de lei pentru laptopuri;
  • 300 de lei pentru tablete.

Prin acest program putem să înlocuim produsele vechi din casa noastră cu unele noi, poate cu o eficiență energetică mai bună. De asemenea, un alt aspect important este că electrocasnicele vechi vor fi reciclate.

Vechile electrocasnice consumau destul de multă energie, pe când cele noi au o economie de până la 25% în clasa A+ și până la 40% față de clasa B. Astfel de produse sunt esențiale pentru micșorarea cheltuielilor pentru utilități.

Administrația Fondului de Mediu a publicat un comunicat de presă în care a explicat motivul amânării deschiderii programului.

Cei mai nemulțumiți de această situație sunt, cu siguranță, cei care se grăbesc să înlocuiască tabletele și laptopurile, fie pentru școala online, fie pentru telemuncă. Rămâne de văzut cât de rapid se vor rezolva problemele legate de securitatea aplicației.

COMUNICAT DE PRESĂ

Din cauza contextului general de instabilitate a securității cibernetice, a unor suspiciuni privind siguranța informatică a aplicației și a încercărilor anterioare de fraudare a procesului de înscriere prin clonarea unor informații specifice programului Rabla pentru Electrocasnice, Administraţia Fondului pentru Mediu anunță amânarea deschiderii sesiunii de înscriere a persoanelor fizice în vederea implementării unor măsuri de siguranță suplimentare pentru Programul național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, până la o dată ce va fi comunicată ulterior. Ne cerem scuze pentru disfuncționalitățile apărute și vă asigurăm că AFM va depune diligențele necesare pentru desfășurarea în bune condiții a programului.

Sursa: playtech

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top