fbpx

Platformă de știri și opinii

Internaționala Socialistă vine în sprijinul PSD: “Facem apel la președintele Iohannis să respecte rezultatul alegerilor!”

in Actualitate/Politică by
Banner

Internaționala Socialistă, organizaţie care reunește 143 de partide socialiste, social-democrate sau laburiste de pe toate continentele, a transmis felicitări Partidului Social Democrat din România pentru rezultatele obținute la alegerile din 6 decembrie.

Totodată, organizația internațională a făcut apel la preşedintele Klaus Iohannis să respecte principiile democratice şi să permită Partidului Social Democrat, dat fiind numărul mare de voturi obținut la alegeri, să formeze guvernul.

De asemenea, socialiștii internaționali critică acțiunile și intervențiile preşedintelui Klaus Iohannis din timpul campaniei electorale.

“Internaționala Socialistă își felicită partidul membru din România, Partidul Social Democrat (PSD), pentru victoria sa în alegerile generale din 6 decembrie, după ce s-a conturat cu o marjă clară drept cel mai mare partid din parlament.

În conformitate cu normele și practicile constituționale din România, partidului ar fi trebuit să i se ofere posibilitatea de a numi un prim-ministru și de a încerca să formeze un guvern. Prin urmare, este îngrijorător faptul că președintele Iohannis a făcut pasul fără precedent și antidemocratic de a numi un membru al propriului său fost partid, Partidul Național Liberal (PNL), ca prim-ministru interimar.

Facem apel la președintele Iohannis, care conform Constituției României trebuie să rămână imparțial, să respecte rezultatul alegerilor permițând PSD să numească un prim-ministru, în loc să impună candidatul ales de el. Acest lucru vine după intervenția nejustificată a președintelui în campania electorală, în timpul căreia a fost critic față de PSD și a susținut PNL. Jucând un rol atât de activ în campanie, el a folosit funcția prezidențială într-un mod incompatibil cu standardele internaționale, după cum a menționat misiunea de evaluare electorală a OSCE în raportul său preliminar.

Procesul de alegere a următorului guvern al țării trebuie realizat prin negocieri libere între părțile alese în parlament și fără interferențe din partea președinției și ne așteptăm ca aceste norme democratice să fie respectate. Internaționala Socialistă își exprimă solidaritatea cu PSD și cu președintele său, Marcel Ciolacu, în timp ce încearcă să construiască un viitor mai bun pentru toți românii și susține eforturile partidului de a forma următorul guvern al României în conformitate cu voința exprimată democratic a poporului și practicile constituționale ale țării”, se arată în comunicarea oficială transmisă de Internaţionala Socialistă, organizaţie al cărei președinte este grecul George Papandreou.

Și Iratxe Garcia Perez, europarlamentar spaniol și lider al grupului S&D din Parlamentul European, a transmis un mesaj video în care îl roagă pe președintele României să nu stea în calea democrației. Mai jos puteți urmări integral mesajul video tradus în limba română:

 

Video: Facebook Partidul Social Democrat

Foto: www.dcnews.ro

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top