fbpx

Platformă de știri și opinii

Dep. Ionuț Vulpescu: “Nu este nimic surprinzător în faptul că România primește critici dure din partea Bruxellesului”

in Actualitate/Politică by
Banner

Ionuț Vulpescu, deputat PSD de Dâmbovița, susține că nu este de mirare faptul că România a fost criticată la Bruxelles pentru propunerea Programului Național de Redresare și Reziliență.

Social-democratul a transmis, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, că programul pentru relansarea economică, propus de guvernul Orban, nu a însemnat decât o acțiune pur electorală, documentul nereușind să răspundă la cerințele Comisiei Europene.

“Nu este nimic surprinzător în faptul că România primește critici dure din partea Bruxellesului în legătură cu documentul oficial, trimis de guvernul Orban pentru atragerea celor 30 de miliarde de euro de la UE pentru relansarea economică.

Comisia a reproșat guvernului că Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) nu prevede nici o reformă serioasă în domenii precum digitalizarea, protecția mediului, sustenabilitatea economică sau educația. Acel document nu a fost un răspuns serios la cerințele Comisiei Europene, ci doar un act ratat, o acțiune pur electorală, menită să demonstreze că Guvernul, sub înțeleapta îndrumare a președintelui PNL, lucrează.

Un astfel de document, care prefigurează o schimbare de fond a structurilor productive ale economiei românești, în acord cu prioritățile Uniunii Europene, nu poate fi elaborat doar de un singur partid, fără consultarea partenerilor sociali și a mediului de afaceri, a tuturor partidelor politice și a societății civile. Vor fi costuri economice și sociale, vor fi probleme legate de asigurarea forței de muncă, a specialiștilor ceruți de noile structuri productive.

Da, avem nevoie de reforme profunde în educație. Cum le facem, ce conținut vor avea, ce costuri? Lista întrebărilor este lungă. România are nevoie de un nou consens Snagov, pentru că, după pregătirea aderării la UE, în acest moment trebuie să ne pregătim pentru schimbarea la față a UE.

Ce vedem acum nu este decât spectacolul jalnic al unei lupte pentru putere, adică pentru acces la banii publici, luptă în care protagoniștii fug cu metodă de asumarea responsabilității pentru reforma educației, adică motorul schimbării paradigmei de dezvoltare în Green Deal. Cum ar spune un clasic, ghinion!”, a scris deputatul Ionuț Vulpescu pe pagina sa de Facebook.

Sursa: Facebook Ionuț Vulpescu

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top