fbpx

Platformă de știri și opinii

Sfaturi pentru șoferi: cum să conduci pe timp de iarnă

in Actualitate by
Banner

În timpul iernii, șoferii trebuie să fie mult mai atenți la drum decât în altă perioadă a anului.

Astfel, pe lângă faptul că mașina lor trebuie să fie echipată corespunzător, ei trebuie să țină cont și de alte câteva reguli care le vor fi de folos pentru a ajunge cu brio la destinație.

În primul rând, trebuie să vă asigurați că mașina este echipată corespunzător pentru iarnă. Bateria, sistemul de climatizare, ștergătoarele pentru parbriz, dar și restul componentelor importante ale mașinii trebuie să fie funcționale. Este bine să faceți o revizie a acestor elemente, înainte de a porni la drum.

Anvelopele de iarnă sunt „încălțările” potrivite ale mașinii. Ele sunt obligatorii în această perioadă pentru a fi în siguranță pe tot parcursul drumului. Aici primează siguranța șoferului, a celor prezenți în mașină, dar și a celorlalți participanți la trafic.

Aceste cauciucuri speciale pentru iarnă au o altă compoziție față de cele „All Season” sau cele de vară. Tocmai de aceea, acestea au o aderență mult mai bună atunci când carosabilul este umed sau alunecos. La aceste anvelope se pot adăuga și lanțuri antiderapante pentru situații extreme.

Trebuie să conduceți cu grijă deoarece nu puteți ști niciodată ce situații nefericite apar. Nu virați brusc, mai ales în curbe sau în zonele acoperite de gheață sau polei, iar cel mai indicat ar fi să nu folosiți atât de mult frâna de picior. Frâna de motor este cea mai recomandată în această siuație.

Ca de fiecare dată, distanța față de vehiculul din fața voastră trebuie să fie una considerabilă, astfel încât să puteți frâna din timp și să puteți evita evenimentele neplăcute. Această distanță ar trebui să fie dublă față de condițiile obișnuite de condus.

Conducătorii de autovehicule cu tracțiune spate trebuie să aibă o grijă sporită în viraje/curbe deoarece, partea din spate a mașinilor este mai ușoară, deci aderența roților este scăzută. Pentru a fi evitate derapajele necontrolate și alte astfel de situații, ar fi bine să folosiți câțiva saci cu nisip drept greutăți și să îi așezati deasupra axei roților. Puteți folosit orice altă greutate de acest gen, depinde ce vă este la îndemână.

Sunt momente în care nu puteți controla derapajele. Ei bine, în acest caz trebuie să eliberezi pedala de frână/accelerație și să virați ușor în sensul invers derapării. Reaccelerarea se va face doar după ce mașina a fost stabilizată.

Alte câteva sfaturi utile care îți vor fi de folos în deplasări:

  • Luați o găleată de nisip amestecat cu sare și o lopată. Vă vor ajuta să scăpați în caz că rămâneți blocați în zăpadă;
  • Luați cu voi cabluri electrice, în caz că rămâneți fără curent la baterie. Cineva vă va ajuta să vă continuați drumul;
  • Umpleți rezervorul cu combustibil. Dacă rămâneți blocați în zăpadă, măcar să folosiți sistemul de climatizare;
  • Fiți atenți la schimbarea benzii de circulație! Semnalizați intenția din timp și executați manevra când sunteți siguri, dar fără viteză prea mare!
  • Încearcați să mențineți o viteză constantă și să respectați limitele de viteză impuse de legislație!
Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top