fbpx

Platformă de știri și opinii

Cele mai noi date transmise de BEJ cu privire la alegeri. Modernizarea procesului de votare ar putea diminua rata absenteismului la vot

in Actualitate by
Banner

Biroul Electoral Județean Dâmbovița, într-o conferință de presă susținută marți, 8 decembrie 2020, a transmis datele exacte cu privire la numărul de voturi obținut de fiecare formațiune politică, în județul Dâmbovița, atât pentru Senatul României, cât și pentru Camera Deputaților.

Judecătorul Dragoș Popoiag, președinte al Biroului Electoral Județean Dâmbovița,  a declarat că scrutinul a fost unul liniștit, fără evenimente deosebite:

“Biroul Electoral de Circumscripție a fost constituit și și-a desfășurat activitatea în condiții bune, am avut asigurată toată logistica. S-au desfășurat ședințele în sălile Prefecturii, aerisite, cu respectarea normelor sanitare. Am avut în toată această perioadă 68 de hotărâri prin care s-au soluționat plângeri ce au avut ca obiect încălcări ale prevederilor legale, mai exact incidente în materie electorală, pe campanie, afișe puse în locuri nepermise de lege și altele asemănătoare.

Am mai avut, de asemenea, în datele de 6 și 7 decembrie, anumite sesizări din ziua votului. Au vizat contestații formulate de către participanții la alegeri.

Nu au fost situații deosebite, s-a reclamat faptul că ștampila era înmânată pentru vot de o altă persoană decât președintele, dar aici există un Ordin al Ministerului Sănătății, 2009/2020, și care recomandă organizarea acestei proceduri de așa natură încât să se evite contactul direct și atunci probabil că de aici au ieșit unele confuzii.

Au fost soluționate. Hotărârile sunt publice.
A mai fost o situație reclamată de partidele politice privind completarea pe procesul verbal în avans a anumitor date.
Am constatat că, de fapt, erau date introductive pe care le puteau completa, nu afectau cu nimic valabilitatea datelor cuprinse și au fost soluționate în consecință.

Urmează ca după calcularea și transmiterea de către Biroul Electoral Central a situației privind trecerea pragului electoral să se facă repartizarea mandatelor într-o viitoare ședință, probabil undeva în jurul zilei de joi, vineri, săptămâna aceasta, în funcție încheierea la nivel național a proceselor verbale privind această fază preliminară.”

Numai 33,09% dintre dâmbovițenii cu drept de vot au votat reprezentanții pentru Parlamentul României pe 6 decembrie, un procent îngrijorător.

Cătălin Chiru Cristea, subprefectul județului Dâmbovița, a declarat în timpul conferinței de presă că varianta clasică de vot a contribuit la absenteismul masiv al votanților, amintind aici exemplul Statelor Unite ale Americii, unde datorită introducerii votului electronic și prin corespondență s-a înregistrat cea mai mare prezență la vot din ultimii 120 de ani:

“Nu știu dacă este o părere obiectivă sau subiectivă, eu pot să afirm că această variantă de organizare a alegerilor clasice, pe modelul clasic, cu sacul și cu buletinul de vot, este o variantă îmbunătățită.

Sincer, îmi doresc, ca organizator, asta să fie ultima variantă de organizare a unui scrutin pe modelul clasic. Și absenteismul acesta masiv, peste aproape 70% din populație nu s-a prezentat la vot, nu trebuie pus numai pe seama clasei politice sau a politicienilor, a modului de a se face politică, ci și prin faptul că încă organizăm alegerile ca în 1990, cu creionul, cu pixul, cu hârtia, cu bifatul manual.

Deci astăzi se fac tranzacții securizate electronic de milioane de lei și v-aș da doar exemplul a două state care au organizat alegeri în aceleași context cu noi, America a avut cea mai mare reprezentare din ultimii 120 de ani, cea mai mare prezență la vot.

O să spuneți că americanii aparțin altei culturi și sunt într-o altă zonă. Vin pe bătrânul continent unde modelul administrativ și de drept este unul comun, chiar sistemul francez este cel pe care noi l-am împrumutat, și de organizare administrativă și legislativă, la Codul lui Napoleon pe care abia l-am schimbat după aproape 200 de ani, Franța a organizat alegeri în iulie 2020, în pandemie, cu o prezență la vot de 92%.

Să știți că în ambele cazuri nu e vorba numai de spirit civic, s-a folosit votul prin corespondență, pe care începem și noi să îl folosim timid doar în Diaspora. Consider ca prioritate, parte a reformei administrative de care vorbeam, introducerea și în interiorul țării a votului prin corespondență, a votului electronic.

Poate primii pași s-au făcut. S-a creat această autoritate electorală permanentă, dar nu e suficient. S-a creat un organism independent și de mecanismele guvernamentale, este în subordinea directă a Parlamentului, dar dacă nu se fac și pașii următori să se introducă și aceste sisteme, vom continua să fim în coada clasamentului.

Înțeleg că nu suntem chiar ultimii, Letonia a avut o prezență de sub 30%. Trebuie cumva adaptat și sistemul de vot! Dacă am avea și vo electronic, și vot prin corespondență cu siguranță cei 4 saci pe care îi cară președintele de secție vor fi numai doi și se vor înjumătăți toate drumurile, nu mai contează că plouă, că ninge, că e viscol afară, să mai avem influențe de genul acesta.”

Și judecătorul Narcis Erculescu, locțiitor al președintelui BEJ, a declarat că există încă probleme în procesul de votare în România, menționând aici neatenția și lipsa de profesionalism întâlnită în cazul unora dintre experții electorali. Printre exemplele date au fost cazuri în care sacii cu voturi s-au predat nesigiliați sau datele introduse în bazele electronice nu corespundeau cu cele trecute pe hârtie. Toate acestea au fost remediate, însă cei care au greșit nu au putut fi sancționați, neexistând încă o lege pentru acest lucru.

Iată rezultatele obținute în județul Dâmbovița, atât pentru Senat, cât și pentru Camera Deputaților.

Pentru Senat:

PNL – 32.303
PRO România – 7.564
PMP – 5.631
Alianța USR-PLUS – 12.379
PSD – 62.049
UDMR – 400
PSR – 555
ARN – 654
PNR – 555
PPU – 1.076
PRM – 1.136
PER – 1.437
AUR – 10.381

Pentru Camera Deputaților:

PNL – 31.558
PRO România – 8.085
PMP – 5.900
Alianța USR-PLUS – 12.506
PSD – 61.511
UDMR – 322
PSR – 534
ARN – 541
PNR – 385
PPU – 814
PRM – 949
PER – 1.197
AUR – 9.725
Asociația Macedonilor din România – 163
Asociația Italienilor – 52
Uniunea Elenă din România – 128
Asociația Partida Romilor Pro Europa – 660
Comunitatea Rușilor și Lipovenilor – 29
Uniunea Armenilor din România – 81
Uniunea Sârbilor – 51
Forumul Democrat al Germanilor din România – 157
Uniunea Bulgară din Banat România – 132
Uniunea Culturală a Rutenilor din România – 37
Uniunea Ucrainenilor din România – 47
Uniunea Polonezilor din România – 37
Asociația Liga Albanezilor – 86
Federația Comunităților Evreiești din România – 45
Uniunea Croaților din România – 37
Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor – 64
Uniunea Democrată Turcă – 105

Este posibil ca în cursul zilei de joi să aibă loc ședința de înmânare a mandatelor în Dâmbovița, trei pentru Senat și șapte pentru Camera Deputaților.

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top