fbpx

Platformă de știri și opinii

Robo Grammar: Robotul care creează roboți

in Actualitate by
Banner

Cercetătorii MIT își propun să aibă din ce în ce mai multe reușite. Astfel, ei au creeat robotul care găsește design-ul potrivit pentru o sarcină. Ei susțin că o astfel de inovație nu va mai lăsa loc încercărilor eșuate și erorilor.

Robo Grammar este un algoritm AI, ce poate proiecta propriile corpuri robotizate. Trebuie doar să știe ce părți ai la dispoziție și ce trebuie să facă robotul.

Momentan, acest tip de robot are nevoie de o mână de ajutor din partea umanității, deci nu vom avea parte prea curând de evenimente de tipul „Terminator”.

Inginerii MIT au testat Robo Grammar într-un mediu virtual, în care creațiile sale trebuiau să traverseze terenuri specifice (ex: podele alunecoase, scări).

La început Robo nu a avut cea mai bună reușită, de aceea a fost necesară întervenția inginerilor. Astfel, algoritmul s-a optimizat reușind să facă față sarcinilor.

Un exemplu al sarcinilor lui Robo Grammar ar fi că el reușit să creeze un corp asemănător unei șopârle pentru teren neted și apoi și-a făcut corpul mai rigid când a trebuit să traverseze golurile din podea.

O altă reușită a robotului a fost atunci când a proiectat un corp asemănător unei morse, pentru a traversa o suprafață înghețată.

Poate vă întrebați cum funcționează, de fapt, acest nou tip de robot. Iată cum:

Pentru a-și prezenta, în final, desenele personalizate, el trebuie să parcurgă trei pași:

  • Pentru început, are nevoie de o listă de piese disponibile și o sarcină sub formă de intrări (input)
  • Apoi, el generează mii de podele posibile pe baza pieselor disponibile.
  • În final, robotul simulează toate proiectele cu un algoritm de control numit „Model Predictiv Control”, ce prioritizează mișcarea eficientă înainte.

Allan Zhao, liderul și informaticianul MIT, a declarat că Robo Grammar nu poate proiecta toate piesele mici ale unui robot complet, cum ar fi piulițele sau șuruburile, dar le poate forma idei noi inginerilor pentru a aborda robotica dintr-un unghi nou.

„Când vă gândiți să construiți un robot care trebuie să traverseze diferite terenuri, săriți imediat la un patruped”, a mai declarat liderul MIT.

Sursa: PlayTech

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top