fbpx

Platformă de știri și opinii

CJD lansează un program unic în România: Programul Județean de Dezvoltare Locală

in Actualitate/Administrație by
Banner

Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, în timpul unei conferințe de presă susținută vineri, 4 decembrie, a declarat că instituția pe care o conduce lsnsează un program unic la nivel județean, dar și națonalml.

Este vorba despre Programul Județean de Dezvoltare Locală, un progam care prevede ca fiecare primar din județul Dâmbovița să poată depune cerere de finanțare pentru cel puțin un proiect care vizează dezvoltarea unității administrativ-teritoriale pe care o reprezintă.

Președintele Consiliului Județean a specificat că toate cererile și proiectele vor fi evaluate de către o comisie de specialiști. Proiectele care vor primi aprobare vor putea beneficia de maximum 50% din valoarea totală din partea Cobsiliului Județean, urmând ca minimum 50% din valoare să fie suportată de solicitant.

Corneliu Ștefan a mai ținut să precizeze că nu contează rangul unității administrativ-teritoriale, dacă este comună, oraș sau municipiu, și mai ales faptul că nu va fi vorba nicio clipă despre culori politice, ci numai despre administrație.

“Astăzi lansăm un program unic în județul Dâmbovița și în România, nu a mai fost un astfel de program în niciun Consiliu Județean din România, nici măcar în Consiliul Judeţean Dâmboviţa: Programul Județean de Dezvoltare Locală.

Am promis în campaniile electorală, am lucrat împreună cu colegii mei, în această perioadă, la acest program și astăzi, 4 decembrie, lansăm acest Program Județean de Dezvoltare Locală.

Dezvoltarea locală a localităților județului nostru este principalul motiv pentru care am decis înființarea acestui program, dar și nevoia utilităților și tuturor investițiilor din toate unităţile administrativ-teritoriale, bineînțeles de a fi sprijinite de Consiliul Județean Dâmboviț financiar în investițiile pe care le au în vedere în următorii patru ani.

CJD creează astăzi instrumentul prin care alocă resursele financiare necesare implementării proiectelor care vizează investiții noi în infrastructura de drumuri, apă, canal, mediu, sport, educație, sănătate, situații de urgență și alte domenii de dezvoltare din fiecare comunitate locală.

O să cerem tuturor primarilor ca atunci când vor scrie proiecte să ia în calcul toate aspectele care sunt eligibile în acest program județean de dezvoltare locală.

De finanțări vor beneficia toate localitățile, indiferent de rangul acestora, fie că vorbim de comune, orașe sau municipii, toate pot depune cereri de finanțare, cu un aspect foarte important: CJD va susţine maximum 50% din valoarea totală a proiectului, solicitantul urmând să contribuie la rândul său cu cel puțin jumătate din suma necesară implementării acestuia.

În ceea ce privește sursele de finanțare necesare acestui proiect, finanțarea Programului Județean de Dezvoltare Locală va fi cuprinsă în bugetele anuale ale Consiliului Județean Dâmbovița și în bugetele anuale ale unităților administrativ-teritoriale, aprobate prin hotărâri, după caz: CJD sau unitățile administrativ-teritoriale.

De asemenea, sumele alocate și aprobate prin bugetele inițiale se pot rectifica în funcție de nivelul solicitărilor și de posibilitățile financiare ale Consiliului Județean Dâmbovița.

Valoarea maximă eligibilă a cofinanțărilor proiectelor și obiectivelor de investiții într-un an bugetar va fi în funcție de hotărârea CJD, de aprobarea bugetului anual sau de rectificarea acestuia în care se includ sumele destinate finanțărilor acestui program.

Programul Județean de Dezvoltare Locală este un program care se va desfăşura în perioada 2021-2024, cu caracter anual sau multianual, coordonat și implementat de Consiliul Județean Dâmbovița în asociere sau parteneriat cu unitățile administrativ-teritoriale din judeţul nostru și are ca obiect general echiparea unităților administrativ-teritoriale cu toate dotările tehnico-edilitare de infrastructură, sănătate, mediu și toate proiectele pe care le-am enumerat mai devreme.

Prin acest Program Județean de Dezvoltare Locală, în județul nostru, se va impulsiona dezvoltarea echilibrată a întregului județ.

(…) Cred că au interesul toți primarii să depună cel puțin un proiect în fiecare localitate. E valabil pentru orice primar, și din mediul rural și din mediul urban. Aici facem administrație, nu vorbim de culori politice!”, a declarat Corneliu Ștefan.

În ceea ce privește bugetul de care va dispune Consiliul Județean Dâmbovița pentru anul viitor, președintele instituției a precizat că acesta va fi unul de dezvoltare, nu de consum.

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top