fbpx

Platformă de știri și opinii

Ionuț Vulpescu (PSD): “Întrebarea acestei zile este dacă 1918 ar mai fi posibil în 2020?”

in Actualitate/Politică by
Banner

1 Decembrie, Ziua Unirii, Ziua Națională a României. Un moment pe care nimeni, niciodată, nu-l poate socoti ”controversat”.

Pentru că este despre idealul unei națiuni, un moment consensual, consens popular, consens al elitelor politice și intelectuale, care l-au pregătit și l-au făcut posibil, atât pe câmpul de luptă, cât și în negocierile cu cancelariile Puterilor învingătoare în Primul Război Mondial.

Anul acesta avem o sărbătoare altfel, în lockdown, gândind în solitudine la menținerea integrității și uniunii naționale, în ciuda distanței fizice, a pandemiei, dar și a crizei generată de frica de necunoscut și insecuritate, medicală ori financiară. Testați sunt acum nu doar oamenii, testată este chiar Unirea, în însemnătatea ei și în soliditatea ei. Ce ne (mai) ține laolaltă?

Avem, de la 1918, moștenirea unor politicieni adevărați, nu reformiști de împrumut, ci vizionari. Avem, totodată, darea de mână, hora, modelul unei comunități care recunoaște în celălalt o alteritate constitutivă pentru orice societate sănătoasă. Avem, însă, un ideal al întregirii, care a făcut din Alba Iulia un loc al speranței, al oricărei posibilități împlinite.

Întrebarea acestei zile este dacă 1918 ar mai fi posibil în 2020? Dacă există ACUM un ideal care ne ține laolaltă, așa cum, în urmă cu mai bine de 100 de ani, un ideal a format un stat, o expresie politică a unei convingeri morale? De fiecare dată când 1 Decembrie se aniversează înainte de un ciclu electoral, lumea noastră se reconfigurează, dar nu în cercuri unioniste, ci în grupuri de interes, nu în factori de putere aflați în dialog, ci în competitori electorali.

De 1 Decembrie, cel care ar fi trebuit să fie arbitrul jocului politic transmite, ca unic mesaj de solidaritate națională, imperativul eradicării stângii politice. Asta atitudine unionistă! Cu o asemenea atitudine, în 1918 Unirea nu ar fi fost posibilă. Când o să se închidă lupta asta electorală, când pandemia va fi învinsă, când urmele financiare vor fi tot mai grele și copleșitoare, cine o să strângă cioburile acestui conflict? Cine o să ne amintească să ne ținem mâna în palma celuilalt și ochii către fața aproapelui nostru?

În urmă cu 100 de ani, ctitori de țară au spus “avem nevoie de unire”. Astăzi, traversăm o criză a liderilor capabili să ne amintească un lucru simplu: “avem nevoie să rămânem uniți”. Și să lucreze pentru asta! Adică pentru a păstra ctitoria celor cu o voință de putere mai mare ca a noastră! La mulți ani binecuvântați românilor de pretutindeni, întru unire și încredere! La mulți ani, România!

__________

Ionuț Vulpescu,

Candidat PSD Dâmbovița pentru Camera Deputaților

Material realizat la comanda PSD Dâmbovița, CMF 11200020

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top