Virgil Guran (PNL): ”Salvăm COS Târgoviște! Salvăm metalurgia!”

in Actualitate/Economie/Politică by
Banner

Combinatul de oțeluri Speciale din Târgoviște a (re)devenit subiect de dispută aprigă. Pe de o parte, PNL – profitând de filiația Guvernului în exercițiu – a inițiat o serie de măsuri care vor salva de la dispariție COS. Ba, chiar, ar putea însemna începutul revitalizării metalurgiei românești, cu epicentrul la Târgoviște.

Pe de altă parte, competitorii politici, în mod deosebit PSD, care încearcă să minimalizeze demersurile Guvernului, clamând că e vorba doar de retorică electorală.

Dincolo de duelurile verbale pe această temă, așa cum remarca un lider sindical, măsurile luate până acum fac din procesul de preluare a COS de către stat, un proces ireversibil, ajungându-se într-un punct dincolo de care nu se poate merge decât înainte.

Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență (care modifică o altă OUG) prin care activele societăților comerciale cu datorii la bugetul de stat pot fi preluate în contul creanțelor. De prevederile OUG beneficiază din plin și COS, care va fi preluat de stat și administrat de Ministerul Economiei.

O veste pe care unii nu s-au sfiit să o catalogheze drept ”o minune”, în contextul în care COS părea condamnat definitiv, urmând calea pe care alte combinate metalurgice au parcurs-o înainte: de la ”privatizare” la spoliere, devalizare, faliment, ruină, fier vechi.

Unul dintre cei mai activi susținători ai revitalizării COS Târgoviște este Virgil Guran, consilier al premierului Ludovic Orban și președinte PNL Dâmbovița. Poziția în Guvern i-a permis liderului liberal să pledeze pentru înscrierea COS pe lista obiectivelor care urmau să fie preluate de stat, pentru a fi salvate de la dispariție.

Este, de altfel și cel care îl reprezintă pe prim-ministrul Orban la discuțiile cu sindicaliștii de la Sindicatul ”Valahia”, pentru a stabili etapele ce trebuie parcurse în continuare.

Planul de revitalizare a combinatului este ambițios și cu termene foarte strânse. În câteva luni, COS va produce din nou oțel.

Deși sunt destule necunoscute cu care reprezentanții Guvernului și salariații de la COS se vor confrunta, un lucru e cert: COS va fi salvat! Cel puțin aceasta este poziția lui Virgil Guran, artizanului acestui ”miracol” (cum îl numea un lider de sindicat).

Într-un comunicat remis presei după discuțiile de luni, 30 noiembrie, cu Sindicatul ”Valahia”, Virgil Guran reafirmă hotărârea executivului de a revitaliza COS. De altfel, întâlnirea și discuțiile în cauză au avut ca obiect tocmai identificarea operativă a etapelor care trebuie parcurse în continuare.

Spre disperarea adversarilor noștri, PNL dovedește că să poate nu doar să gestioneze cea mai gravă criză cu care s-a confruntat omenirea în istoria recentă, dar reușește să corecteze distrugerile provocate de PSD și de acoliții lor!

Pentru prima dată în perioada post-revoluție, un guvern pune piciorul în prag și spune STOP jafului sistematic căruia i-a căzut pradă industria românească.

Procesul de readucere la viață a COS Târgoviște este ireversibil, în acest moment procedurile juridice și administrative fiind într-un stadiu avansat. Urmează o perioadă cu multe provocări, pentru a reuși ca, la începutul anului viitor, să putem reporni activitatea COS pe baze economice sănătoase, solide.

În urma discuțiilor purtate cu Sindicatul ”VALAHIA” am identificat pașii care trebuie urmați, pornind de la situația actuală.

În primul rând, trebuie să ne asigurăm că, după un an de șomaj tehnic, salariații COS se întorc la muncă. Avem nevoie de experiența lor pentru a duce mai departe tradiția oțelului târgoviștean. Pentru asta, va trebui ca, într-un timp foarte scurt, să calificăm un număr suficient de tineri, care să preia astfel ștafeta și cunoștințele atât de necesare elaborării oțelului.

Pe de altă parte, reluarea procesului de elaborare a oțelului este mult mai dificil iarna, făcând cu atât mai importantă readucerea în combinat a muncitorilor, maiștrilor și inginerilor cu experiență, care să poată transmite mai departe experiența lor.  

Nu în ultimul rând, COS Târgoviște va avea de înfruntat probleme de mediu, care vor trebui rezolvate rapid. Și, chiar dacă suntem în plină criză COVID, combinatul trebuie să revină rapid pe piața oțelului, pentru ca activitatea sa să fie sustenabilă.

Pentru a înțelege dimensiunea distrugerii programatice căreia i-a căzut victimă metalurgia românească, trebuie să știm că necesarul de fier-beton al României (ca să luăm doar exemplul acestui material finit) este de 1.100.000 de tone anual. În România, nu se mai produce nimic. Nu mai există nici măcar o singură firmă românească din domeniul metalurgic!

COS Târgoviște are, în cest moment, un potențial de producție care acoperă aproximativ 25% din necesarul de fier-beton la nivel național!

De ce au lăsat PSD-iștii să moară COS? De ce să importăm 1.100.000 de tone de fier beton și sute de mii de tone de alte produse metalurgice? Este încă o dovadă a ”științei de a guverna” cu care se laudă PSD-iștii!

Noi, PNL, am promis și ne ținem de cuvânt: salvăm COS Târgoviște! Salvăm metalurgia!

Virgil GURAN,

Președinte PNL Dâmbovița

Material realizat la comanda PNL Dâmbovița, CMF 11200025

Banner