fbpx

Platformă de știri și opinii

Atenție! Hackerii sunt tot mai activi pe internet

in Actualitate by
Banner

Hackerii din mediul online sunt tot mai activi în ziua de astăzi, mai ales în această perioadă de pandemie când majoritatea oamenilor preferă cumpărăturile online.

În ultimii ani, cumpărăturile online au ajuns în topul preferințelor oamenilor, fiind o cale mai ușoară de a străbate mai multe magazine și de a alege ce ne place.

Totodată, hackerii au urmărit aceste preferințe, devenind din ce în ce mai activi pe website-urile de vânzări, păcălind mulți oameni în diferite moduri, pentru a le lua banii din conturi sau produsele pe gratis.

Ni se poate părea extrem de ușor să vindem un produs pe internet sau să cumpărăm unul de la un vânzător oarecare. Pur și simplu ne încredem într-un site sau într-o persoană și ajungem apoi să ne întrebăm de ce am rămas fără bani în cont. Aici trebuie să fim, însă, foarte atenți!

Cele mai mari probleme apar atunci când efectuăm plata online cu cardul, ci nu ramburs (la primirea produsului). Pentru a efectua o plată cu cardul, trebuie să introducem câteva date despre noi și despre cardul nostru, însă, uităm să verificăm dacă site-ul de cumpărărturi este sigur sau dacă persoana căreia îi vindem produsul chiar există și nu ne păcălește.

Pot da un exemplu banal, dar recent: O fată a dorit să vândă un produs pe un website de vânzări din România, iar cineva s-a arătat interesat de acel produs. Respectiva persoană și-a exprimat dorința de a-l cumpăra și a dorit să plătească produsul prin transfer bancar. Fata i-a dat cumpărătorului toate detaliile contului și când se aștepta să primească suma de bani, a observat că, de fapt, a rămas fără o sumă și mai mare de bani. Apoi, așa-zisul cumpărător a încetat să mai răspundă la mesajele fetei, ba chiar a blocat interacțiunea cu ea.

Asta înseamnă fraudă. Din cauza faptului că datele contului ei bancar au fost distribuite cuiva necunoscut, ea a fost păgubită. Mai târziu, s-a descoperit că acest cumpărător era, de fapt, un hacker rus, din Moscova.

Acum, pentru a-și recupera banii, fata trebuie să completeze un aviz prin care cere refuzul la plată/tranzacție. Apoi, banca va analiza situația și îi va răspunde. Însă, acest lucru poate dura chiar și 30 de zile!

Aveți mare grijă cu plățile online, cu datele personale (nume, adresă, CNP, serie și număr C.I) și cu datele conturilor bancare. În cazul conturilor bancare, nu dați numărul cardului vostru, data de expirare și numărul CVV nimănui. Pentru transferuri bancare puteți distribui doar numele proprietarului de cont și codul IBAN. Însă, de preferat este să vă documentați înainte să trimiteți un produs sau să îl plătiți, pentru a nu fi păcăliți.

Să nu uităm că și pe rețelele de socializare (Facebook, Instagram, Snapchat etc) datele noastre personale sunt publice și pot fi văzute de multe persoane. De aici se află foarte ușor unde lucrăm, ce rude avem, unde suntem în prezent și cu cine și mai multe astfel de detalii care nu ar trebui făcute publice.

Pentru a rezolva o fraudă asemănătoare exemplului de mai sus, cel mai bine este să apelați la ajutorul băncii pentru a anula tranzacția/plata respectivă și pentru a vă putea recupera banii. În alte cazuri mai grave în care banca nu poate face nimic, apelați la ajutorul autorităților!

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top