169 de ani de la stabilirea bulgarilor în Târgoviște

in Actualitate/Cultură by
Banner

Luni, 30 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, a fost marcată trecerea a 169 de ani de la stabilirea bulgarilor la Târgoviște și de la întemeierea cartierului “Matei Voievod”.

Poporul bulgar a fost unul dintre popoarele cotropite de Imperiul Otoman, iar mii de bulgari care trăiau la Sud de Dunăre au fost nevoiţi să se mute în Ţara Românescă.

La Târgoviște, pe 30 noiembrie 1851, 54 de familii de bulgari au venit de la Băleni și au construit un cartier la periferia Târgoviștei.

În semn de recunoștință pentru poporul care i-a primit și le-a oferit adăpost, bulgarii sârbi de la Târgiviște, în timpul Războiului de Independență din 1877, au aprivizionat armata română cu mari cantități de legume, principala activitate a oamenilor fiind agricultura.Comunitatea bulgară de la Târgoviște păstrează și astăzi ideea de unitate, iar tradițiile merg mai departe cu fiecare an. Cea mai cunoscută sărbătoare a bulgarilor de la Târgoviște este Paștele Cailor sau Tudorița, care are loc în fiecare an în prima sâmbătă a Postului Mare, când este prăznuit Sfântul Teodor. 

“30 noiembrie 1851. 54 de familii de bulgari au venit de la Băleni și au construit un cartier la marginea Târgoviștei. Așa că, astăzi, sărbătorim comunitatea cartierului Matei Voievod care a implinit 169 de ani chiar de ziua Apostolului Andrei, ocrotitorul României. La mulți ani, bulgari targovișteni, la mulți ani Andrei sau Andreea! La mulți ani, Românie, mâine împlinești 102 ani!”, au transmis reprezentanții Asociației Zaedno a comunității bulgare de la Târgiviște prin intermediul Facebook.

Banner