Părintele Constantin Necula, întâlnire online cu studenții Universității “Valahia”, la conferințele LUMEN EDU

in Actualitate/Educație by
Banner

Miercuri, 25 noiembrie 2020, a debutat      Conferința Științifică Internațională LUMEN EDU, un eveniment ajuns la cea de-a IV-a ediție, organizat de Universitatea „Valahia” din Târgoviște și Asociația LUMEN.

Evenimentul se desfășoară în zilele de 25-26 noiembrie, online, iar programul este unul extrem de ofertant, de la an la an crescând nivelul, așa cum a menționat și conf. univ. dr. Laura Monica Gorghiu, rectorul Universității “Valahia”, la deschiderea oficială:

“Vă transmit salutul nostru și bucuria de a fi astăzi împreună în cadrul conferințelor LUMEN EDU. Este o plăcere sa ne revedem în fiecare toamnă. (…) Avem invitați de marcă. (…) Nivelul a crescut extraordinar!

Sunt convinsă că avem foarte multe de învățat în această perioadă. Iată că trebuie să facem față acestor provocări, să utilizăm tehnologiile! 

Suntem cu sufletul alături de educația față în față! Când situația epidemiologică o va permite, vom reveni cu drag la școală. Mulțumesc tuturor participanților! Urez succes tuturor! Să aveți zilele pline și frumoase!”

Cel care a deschis conferințele LUMEN EDU de anul acesta a fost părintele Constantin Necula, conf. univ. dr. la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, renumit în întreaga țară pentru modalitatea originală în care alege să trateze subiectele dezbătute cu publicul său. 

Pentru această ediție a conferințelor LUMEN EDU, părintele Constantin Necula a propus spre dezbatere întregii comunități academice a Universității “Valahia” din Târgoviște o temă de actualitate, educația în pandemie: 

“Toată această perioadă pe care noi am parcurs-o din martie până acum ne-a dovedit că educația nu poate fi alcătuită din sloganuri.

Au rezistat artefactele de cultură clasică: pasticitatea copilului, comunicarea destinsă, jocul memoriei. Aveam niște fisuri în actul educațional care acum s-au văzut. Una dintre metodele pe care trebuie să le redescoperim este regăsirea clasicului sănătos din școală.

(…) Limba română este mireasa școlii românești. Este importanta să vorbim românește în pedagogia românească. (…) Dacă vrem un popor educat, trebuie să îl educăm! A sporit enorm anxietatea! A sporit foarte mult drusolsrea! Între familie și societate, acum, se vede când lipsește școala. Acum constată mămicile că școala nu e de pe Google! Statul tampon este școala. Copiilor nu le e dor de click și de Zoom, le e dor de <<doamma>>!

Noi credem că tehnicizând predarea vom avea foarte mari rezultate! Da, până la un punct, până când apare supradaturarea. (…) E momentul să construim caracterul copiilor! Unde nu este caracter, orice rating am atinge, nu am atins un rating care să reziste! Copiii sunt foarte pregătiți să facă față școlii. Mai pregătiți decât orice alte generații! Bunica mea, care era analfabetă, ne asculta pe toți la română și la istorie. Manele noastre, când călcau, ne ascultau la limba română. A venit vremea să stăm acasă, să ne salvăm copiii. Dar se salvează între ei!”

Întrebat de Bazar Media ce mesaj are pentru educatori, pentru cei care au misiunea cea mai dificilă în această perioadă de școală online, când este foarte greu să îi explici unui copil mic cum să decupeze, de exemplu, părintele Constantin Necula a transmis:

“Spuneți-le povești! Spune-le povești despre foarfecă și hârtie, de ce rozul e roz și galbenul e galben. Reinventează cu ei toată lumea lor și să nu uiți un lucru: acum e șansa de a intra în casele lor! Ai șansa de a vorbi inclusiv părinților prin ei. Să le spui și părinților cât de importanți le sunt copiii. E foarte importantă profesa noastră acum pentru că ea întărește, de fapt, podul de legătură din familie. Acolo se joacă, de fapt, jocul acum. Greutatea trebuie pusă exact pe asta: <<Uitați-vă ce copil frumos aveți! E minunat ce a făcut! Bravo!>> Dați-i drumul mai departe, se poate! Pentru că trebuie să modelăm o generație care trebuie să fie motivată din interior și sprijinită de familie.

Cred în continuare în ideea că școala este un ethos, nu este un punct. Să dați în mintea copiilor în continuare! Cadrele didactice care nu îmbătrânesc niciodată sunt educatoarele! În mintea mea, educatoarea mea are în continuare 22 de ani! M-am întâlnit cu ea, are 80 acum, dar tot 22 de ani are pentru că vorbește ca atunci, se poartă ca atunci. Educatoarele și învățătoarele rămân cele mai tinere dintre cadrele didactice! Ele nu mor niciodată! Le-o zic copiii cu fiecare generație! “

La finalul prelegerii sale, părintele Constantin Necula a transmis un gând tuturor participanților:

“Nu încetați să vă lăsați inima să se întâlnească cu Hristos! (…) Când ieșim din carantină trebuie să ne carantinăm de prostie! Țara se va vindeca de COVID, de proști, nu! Să învățăm să facem din numele nostru o lumină!”

În continuare, sunt invitați să țină prelegeri pe teme interesante și de actualitate profesori renumiți de la universități prestigioase din România și de peste hotare. 

Toate întâlnirile au loc prin intermediul platformei Zoom. Pentru că această aplicație nu permite participarea simultană decât pentru un număr de maximum 100 de persoane, toate prelegerile pot fi urmărire live, pe Facebook, aici, sau ulterior, pe aceeași pagină, deoarece întâlnirile sunt înregistrate tocmai pentru a putea fi ascultate de cât mai multe persoane. 

Programul celei de-a IV-a ediții a conferințelor LUMEN EDU poate fi consultat aici

Banner