Virgil Guran: Ne ținem de cuvânt, salvăm COS Târgoviște!

in Actualitate/Politică/Social by
Banner

Mândria siderurgiei românești, timp de decenii cel mai performant combinat de acest fel din sud-estul Europei, Combinatul de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște a scris o pagină de istorie post-revoluționară.

O pagină cenușie, într-un manual ad-hoc despre cum să devalizezi și să distrugi un colos industrial în 3 pași simpli.

Privatizat în 2002 – de fapt vândut pe o sumă derizorie, mai puțin decât o vilă în Pipera, unei companii rusești (prin intermediul unui paravan cu sediul în Elveția) – COS a fost devalizat fără milă!

În august 2002 era perfectat contractul de privatizare. 76,7 la sută din acțiunile combinatului de Oțeluri Speciale Târgoviște au fost vândute cu 2.027.335,62 de dolari. Un mezelic, față de 12-15 MILIARDE de dolari cât ar fi încasat Ucraina pe un combinat de același calibru, după cum declara unul din foștii directori ai COS!

Ca să nu mai vorbim de marfa din magaziile combinatului sau de creanțele pe care le avea de încasat, în valoare de multe zeci de milioane de dolari!

În câțiva ani, COS a ajuns o ruină. Rușii, cu largul concurs al autorităților românești, au demontat și transferat în Rusia tot ce era de valoare mare, restul au tăiat și vândut la fier vechi. Din mândria siderurgiei românești a rămas doar o umbră, cu doar 1200 de salariați din cei 12.000 pe care îi avea în perioada de glorie.

Cu ceva vreme în urmă, soarta COS părea pecetluită: noii proprietari au trimis preaviz tuturor salariaților, anunțându-i despre închiderea COS și că își vor pierde locurile de muncă.

Vestea a lovit ca un trăsnet. Mii de oameni în imposibilitatea de a-și asigura pâinea de toate zilele și o gaură uriașă în economia – și așa destul de ponosită – a orașului.

Soluția pe care guvernanții au aplicat-o constituie o premieră și ar putea fi un model pentru acțiuni similare: printr-o Ordonanță de Urgență, Guvernul a stabilit modalitatea de preluare a activelor unor companii private, în contul datoriilor pe care respectivele companii le au la buget. Este și cazul COS, care datorează statului peste 140 de milioane de lei, adică de vreo 15 ori mai mult decât a plătit Mechel pentru a prelua combinatul, în 2002!

Unul dintre cei mai statornici susținători ai ideii de a salva COS prin preluarea de către Ministerul Economiei, a fost liderul liberal Virgil Guran.

Consilier de stat la Cancelaria premierului, Virgil Guran a insistat în repetate rânduri asupra necesității de a salva COS, atât din considerente sociale, cât și economice.

În ședința de miercuri, 18 noiembrie, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care este modificată o altă OUG, respectiv nr 60/2019, privind reglementarea unor măsuri pentru stingerea unor obligații fiscale și bugetare, precum și unele măsuri referitoare la obligațiile de plată aferente împrumuturilor din venituri din privatizare și a împrumuturilor contractate de statul român de la instituții de credit și subîmprumutate operatorilor economici.

Actul normativ adoptat miercuri constituie, practic, salvarea COS Târgoviște, deși mai este un drum lung până când, așa cum cerea premierul, combinatul va reveni pe palierul performanței economice.

Într-un comunicat de presă, Virgil Guran indică PSD ca fiind principalul vinovat pentru situația deplorabilă a COS, subliniind că Guvernul liberal depune eforturi pentru a corecta erorile din trecut.

”Dragi dâmbovițeni, am început cu COS Târgoviște, dar nu ne oprim aici! Programul de guvernare al PNL este șansa de dezvoltare pe principii sănătoase”, se arată în comunicatul amintit

COMUNICAT DE PRESĂ

Strădania PNL Dâmbovița, nenumăratele demersuri pe lângă conducerea țării, au dat rezultate: COS Târgoviște va fi salvat!

Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, 18 noiembrie 2020, Ordonanța de Urgență pentru modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr 60/2019.

Printre beneficiarii modificărilor aduse de acest act normativ se numără Combinatul de Oțeluri speciale Târgoviște. Cei 1200 de salariați ai combinatului, alături de toți dâmbovițenii, au acum un motiv să privească încrezători spre viitor!

Prin OUG amintită, Guvernul a creat instrumentele necesare preluării activelor societății, care se va afla sub administrarea Ministerului Economiei. Reușim, astfel, să evităm distrugerea totală a ceea ce era cândva blazonul metalurgiei românești și un simbol al forței economice a Târgoviștei.

După o privatizare dezastruoasă marca PSD și ani în șir în care a fost lăsat de izbeliște, COS Târgoviște revine în administrarea statului român.

Guvernul nu doar că a salvat locurile de muncă ale celor 1200 de salariați, care riscau să rămână pe drumuri, dar a anunțat intenția fermă de a repune pe picioare COS. Prin implicarea Guvernului, ruina în care l-au transformat ”investitorii” cu complicitatea politrucilor roșii, va redeveni o companie performantă, capabilă să genereze beneficii pentru comunitate și pentru economia națională în ansamblu.

Decizia Guvernului liberal pune în oglindă două abordări diametral opuse.

Pe de o parte, avem PSD, care a falimentat industria din județ și din toată țara, fie prin management incompetent, fie prin așa-zise privatizări, păguboase.

La polul opus, Guvernul PNL, care se remarcă prin eforturile de a salva ce mai poate fi salvat și de a reda României o șansă de dezvoltare în viitor.

Dragi dâmbovițeni, am început cu COS Târgoviște, dar nu ne oprim aici! Programul de guvernare al PNL este șansa de dezvoltare pe principii sănătoase.

Împreună dezvoltăm România!

Virgil Guran,

Președinte PNL Dâmbovița

Material realizat la comanda PNL Dâmbovița, CMF 11200025

Banner