USR-PLUS, supărat ca văcarul pe sat

in Opinii by
Banner

Unul dintre liderii USR-PLUS, Vlad Voiculescu, preia și își asumă un comentariu al jurnalistului Dan Tăpălagă (vezi aici) despre “izolarea mediatică” la care ar fi supus în campania electorală partidul din care face parte. Au fost găsiți „vinovații”: presa, președintele Iohannis, PSD și PNL.

„Alinierea mediatică a televiziunilor de știri este iarăși impresionantă. Pe anumite subiecte-cheie, liberalii și șeful statului sunt tratați cu mănuși aproape fără excepție. Banii de la buget pompați în presă își produc azi efectele, mai ales că la orizont se întrevăd alte campanii mediatice cu bugete generoase, cum ar fi vaccinarea”, scrie Tăpălagă, preluat de Voiculescu. „Mediatic, partidul lui Barna și Cioloș este izolat la principalele televiziuni de știri monitorizate de G4Media.ro”, se mai scrie în articol.

Tăpălagă este un critic al finanțări mass-media de către Guvern prin campania anti-COVID. De fapt, publicația la care scrie, G4Media.ro, a refuzat să aplice la această campanie. El consideră (așa cum a scris mai sus) că presa se va autocenzura și va trata puterea (PNL) “cu mânuși” în schimbul banilor primiți. O mare tâmpenie. La campanie participă absolut toate televiziunile de știri, marile televiziuni generaliste, posturile importante de radio sau o bună parte din presa online. Principalele condiții impuse de Guvern pentru participarea la campanie au fost lipsa datoriilor la bugetul de stat și minim doi angajați sau 4 colaboratori. Așa au putut să aplice și organizațiile de presă mai mici din provincie, cum este și Bazar Media. Nu s-a pus vreodată problema unei ingerințe în politica editorială în urma participării la această campanie.

USR-PLUS este „izolat” în media pentru că nu este în stare să se impună în agenda publică, controlată de PNL. “Iohannis și liberalii speră să radicalizeze din nou electoratul prin discurs agresiv anti-PSD, la fel cum Marcel Ciolacu țipă ceva mai strident la Iohannis și PNL tot cu scopul mobilizării totale a armatei de partid”, scrie, pe bună dreptate, Tăpălagă. Polarizarea luptei politice între PNL și PSD (care convine de minune ambelor partide pentru a-și activa, în special, membrii și electoratul radical) trimite în umbră strădania USR-PLUS de a fi jucător activ în spațiul public. Când scena politică nu a fost polarizată, iar pe piață a fost scoasă generoasa temă Justiție-Dragnea, Alianța USR-PLUS (formațiune politică cu oameni curați, bla, bla) a punctat și a obținut 22% la europarlamentare. Când însă lupta a fost polarizată între granzi, a fost scoasă din joc (Iohannis-Dăncilă, Barna nu a ajuns în turul doi; la locale a obținut un dezastruos 6,5%).

USR-PLUS se autodescrie a fi un partid antisistem și împotriva practicilor partidelor vechi. Pentru a capta atenția și a fi în prim planul agendei publice ar trebui să tragă din toate direcțiile în PNL și PSD. Mai ales că au găsit și un slogan care a făcut ceva vâlvă:  O Românie fără hoție. Să nu mai caute vinovați în altă parte. Adică să nu se supere ca văcarul pe sat…

Marius Badea este lector univ. dr. la Facultatea de Științe Politice, Litere și Comunicare, Universitatea “Valahia” din Târgoviște

Banner