fbpx

Platformă de știri și opinii

Românii vor plăti 50 de bani în plus pentru fiecare pet, sticlă sau doză din aluminiu. Banii se pot recupera

in Actualitate by
Banner

Acești bani în plus, reprezintă, de fapt, garanția comercianților pe care o vor reține de la clienți pentru fiecare pet, doză de aluminiu sau sticlă. Cu toate acestea, consumatorii își pot recupera banii de la orice magazin din țară, după returnarea ambalajului.

Această măsură a fost prezentată joi, 19 noiembrie 2020, de către Ministrul Mediului și va fi implementată de la 1 ianuarie 2021.

Sistemul de garanție se aseamănă foarte mult cu sisemul de utilizare al coșurilor de cumpărături: deblocăm coșul folosind 50 de bani, facem cumpărăturile necesare, iar la sfârșit ne recuperăm banii după ce punem coșul la locul său.

Altfel spus, acest sistem reprezintă o chirie pe care o plătim pentru folosirea ambalajului în care ne este vândută băutura.

Măsura se va aplica la toate ambalajele în care sunt îmbuteliați până la 3 litri de lichid, indiferent că este vorba de sticlă, plastic sau doze de aluminiu.

Acest lucru înseamnă că se va aplica o scumpire de 50 de bani la acest tip de produse cumpărate din magazin. Dacă ne gândim puțin, vom realiza faptul că un bax de apă care conține 6 sticle, va costa cu 3 lei mai mult.

După ce consumăm băutura și dorim să ne recuperăm banii, putem merge la orice magazin din România să returnăm ambalajele, iar acesta va fi obligat să ne returneze garanția.

Însă, trebuie să avem grijă să nu distrugem codul de bare de pe ambalaj. Doar așa produsele vor putea fi recunoscute de către automate.

Cel mai des vom întâlni astfel de automate în magazinele mari, iar în magazinele mici vor fi mai rare, întrucât nu se dorește aglomerarea acestora.

În magazinele de mici dimensiuni va fi impusă o cantitate limită de predare a deșeurilor pentru a nu perturba activitatea acestor tipuri de magazine. Totodată, e important ca toată lumea să știe că toate magazinele din România vor fi recompensate prin acest sistem cu un tarif de administrare a deșeurilor colectate.”, a declarat Ministrul Mediului, Mircea Fechet, conform știrileprotv.ro.

Decizia aceasta a fost luată din cauză că România este „sufocată” de deșeuri, iar oamenii continuă să împrăștie anual munți de gunoaie în natură. 

Până la 6 milioane de tone de deșeuri ajung anual în gropile de gunoi, iar țara noastră reușește să recicleze doar 14% din deșeuri. La soilicitarea Uniunii Europene, ar trebui să ajungem la un procent de 90% în 3 ani.

Sursa: știrileprotv

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top