fbpx

Platformă de știri și opinii

Dep. Claudia Gilia, mesaj de Ziua Internațională a Drepturilor Copilului

in Actualitate by
Banner

Astăzi, sărbătorim Ziua Internațională a Drepturilor Copilului. O zi pentru a ne reimagina un viitor mai bun pentru fiecare copil – UNICEF

Un raport recent al UNICEF, arată că, pandemia de Covid-19 prezintă consecințe grave pentru copii – “Întreruperea serviciilor cheie și creșterea vertiginoasă a ratei se sărăcie reprezintă cel mai mare pericol pentru copii. Cu cât durează mai mult criza, cu atât impactul ei asupra educației, sănătății, nutriției și bunăstării copiilor va fi mai profund.

Viitorul unei generații întregi este în pericol”.

Un avertisment foarte dur al UNICEF, care, din păcate, în “România lucrului bine făcut a lui Iohanis” nu a stârnit nicio reacție din partea guvernanților liberali.

Confruntați cu o lipsă a serviciilor medicale (absența unor vaccinuri

esențiale), a serviciilor sociale, limitarea accesului la educație, mai ales pentru

copii care provin din familii defavorizate, drepturile copiilor din România au fost

grav afectate în ultimul timp.

Cred cu tărie că fiecare copil trebuie să fie sprijinit prin programe cu finanțare europeană care să vizeze următoarele aspecte:

– Trusa bebelușului pe care să o primească fiecare copil din familii

defavorizate la naștere (pătuț, medicamente/vitamine, hăinuțe, consilier pentru părinți, asistență medicală, bani pentru hrana lunară etc.);

– Consiliere medicală, socială, educațională și de carieră pentru fiecare

copil și familie din comunitățile sărace.

Acest tip de serviciu, pe care l-am și votat în luna octombrie 2020, devenit între timp lege (Legea nr.231/2020) – Pachet Minim Garantat – trebuie să fie pus în aplicare de urgență. Pachetul minimal de servicii sociale pentru copil și familie, aflat în sarcina autorităților administrației publice centrale și locale, are ca scop asigurarea dreptului fiecărui copil la supraviețuire, dezvoltare, protecție, precum și la combaterea sărăciei.

Pachetul minimal de servicii include servicii de bază și de informare în domeniul sănătății, educației și protecției sociale precum: identificarea situațiilor care pot genera marginalizarea sau excluziunea socială, evaluarea acestora, furnizarea de informații, consiliere, însoțire, asistență și monitorizare.

Pachetul minimal de servicii se acordă în cadrul unui program național, iar finanțarea sa se face din bugetul de stat, prin transferuri către bugetele locale în baza solicitărilor autorităților administrației publice locale, precum și din fonduri europene nerambursabile sau Granturile Spațiului Economic European (SEE) și Norvegiene.

– Fiecare copil va trebui să fie încurajat să meargă la școală prin punerea în practică a două proiecte importante – Masă Caldă și Școală după Școală.

– Implementarea unui program național de sprijin al elevilor și încurajarea educației inclusive (“bursa de asistenţă socială” în cuantum de 1000 RON/lunar pentru copiii care provin din sistemul de protecție, instituționalizați, cu condiția ca aceștia să fie înscriși într-o unitate de învățământ preuniversitar de stat).

Orice guvernare responsabilă trebuie să aibă în vedere politicile adresate copilului din domeniile educației, sănătății și protecției sociale, dar și promovarea incluziunii sociale şi combaterea sărăciei.

În calitatea mea de parlamentar am susținut și voi susține orice reglementare care să le asigure copiilor noștri siguranța unui trai mai bun.

_________

Conf. univ. dr. Claudia Gilia este deputat PSD de Dâmbovița și candidat PSD pentru un loc în Senatul României

Material realizat la comanda PSD Dâmboviţa, CMF 11200020

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top