fbpx

Platformă de știri și opinii

138 de ani de la nașterea marelui inventator român Aurel Vlaicu

in Actualitate/Cultură by
Banner

Acum 138 de ani, pe data de 19 noiembrie 1882, în satul Binţinţi din comuna Geoagiu, judeţul Hunedoara, se năștea Aurel Vlaicu, personalitatea română care a clasat România pe locul doi în lume, după Franța, în utilizarea avionului cu destinație militară.

Aurel Vlaicu a absolvit Liceul de Stat din Sibiu în anul 1902, după care a obținut diploma de inginer în urma absolvirii cursurilor prestigioasei Ludwig Maximilians Universitet din Munchen.

După încheierea studiilor, tânărul lucrează o scurtă perioadă ca inginer pentru fabrica de automobile Opel, după care, în, 1908 alege să revină în România.

În anul 1909, Aurel Vlaicu termină de construit primul planor, proiect la care s-a bucurat și de sprijinul fratelui său. Cu acest planor au urmat câteva zboruri în Binținți, satul natal.

Octavian Goga, prietenul său din școală, îl încurajează pe Vlaicu să se îndrepte spre București, unde a și făcut câteva demonstrații cu prototipul avionului său, în fața unui public format din personalități, printre care și Spiru Haret.

Aurel Vlaicu s-a bucurat de sprijinul Casei Regale și al Armatei Române, reușind astfel să construiască, la atelierele de la Arsenalul Armatei, avionul „Vlaicu I”, acesta fiind primul avion construit pe teritoriu românesc. Cu acest aparat de zbor, Aurel Vlaicu a decolat prima oară pe 17 iunie 1910, deasupra Câmpului Cotroceni.

În 1911, Vlaicu construiește cel de-al doilea avion – „Vlaicu II”. Cu acesta zboară în mai multe orașe din regat, în cadrul unor turnee, perioadă în care își face cunoscute invențiile.

În 1913, Marconi, o companie engleză, îi comandă lui Aurel Vlaicu proiectarea și construirea unui avion metalic cu două locuri. Inginerul român termină lucrarea în doar câteva luni. Acesta a fost primul avion funcțional din lume construit integral din metal și a primit denumirea de „Vlaicu III”.

Totuși, cifra 13 avea să poarte ghinion, pentru că pe 13 septembrie 1913, când Aurel Vlaicu a încercat să traverseze Carpații cu avionul „Vlaicu II”, s-a întâmplat accidentul în care geniul român și-a pierdut viața.

Vlaicu și-a dorit să participe la serbările Astra, derulate lângă Orăștie, cu scopul de a duce salutul său românilor din Ardeal. Astfel, a decolat de la București, a aterizat cu bine la Ploiești pentru a realimenta avionul cu combustibil, după care s-a ridicat din nou în zbor.

“Vlaicu II” s-a prăbușit la Bănești, aproape de Câmpina, nu din cauza unor defecțiuni, ci din cauză că Aurel Vlaicu ar fi suferit un atac de cord în timp ce pilota avionul, potrivit anchetelor ulterioare.

Primul sosit la locul accidentului a fost locotenentul aviator Gheorghe Negrescu, cel care a notat în scrierile sale despre marele inventator român că era ”sfidător în fața morții, a sorții și chiar a destinului care nu au reușit să-i dărâme visul și dorința sa cea mai mare”.

În satul Aurel Vlaicu, în județul Hunedoara, poate fi vizitat Muzeul Memorial “Aurel Vlaicu”. Acesta este situat în apropierea casei în care a trăit familia Vlaicu și găzduiește o colecție cu obiecte legate de activitatea de aviator și inventator a geniului român.

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top