fbpx

Platformă de știri și opinii

Legea inițiată de Titus Corlățean a fost promulgată. 4 iunie devine “Ziua Tratatului de la Trianon”

in Actualitate/Cultură/Politică by
Banner

În primăvara anului 2020, Titus Corlățean, președintele executiv al PSD Dâmbovița și candidat PSD pentru un nou mandat de senator, a lansat, alături de senatorul Șerban Nicolae, legea potrivit căreia ziua de 4 iunie să devină “Ziua Tratatului de la Trianon”.

Camera Deputaților a adoptat această lege, în calitate de for decizional, în luna mai.

Ulterior, în iunie, Curtea Constituțională a României a respins sesizarea de neconstituționalitate, însă, în septembrie, preşedintele Iohannis a cerut reexaminarea actului normativ. Cu toate acestea, legea a fost adoptată în forma iniţială, iar Parlamentul a respins solicitarea şefului statului.

După numeroase controverse iscate pe această temă, miercuri, 18 noiembrie, președintele României a promulgat legea care prevede instituirea datei de 4 iunie drept “Ziua Tratatului de la Trianon”.

Senatorul Titus Corlățean, în calitate de inițiator al legii, își exprimă bucuria pentru această reușită, considerând de o mare valoare istorică semnarea Tratatului de la Trianon la 4 iunie 1920.

“Am reușit! Legea pentru declararea zilei de 4 iunie ca Zi a Tratatului de la Trianon, pe care am avut onoarea să o inițiez, a fost în sfârșit promulgată! Statul român va putea să marcheze oficial și cu demnitate, de acum înainte, ziua de 4 iunie ca dată a recunoașterii internaționale a unirii Transilvaniei cu România!

Cu respect pentru toți cetățenii români, indiferent de apartenența lor etnică, dar și cu o îndatorire sfântă de a onora jertfa înaintașilor, care a permis acest moment esențial pentru identitatea națională și pentru devenirea statului unitar român! Există acolo sus un Dumnezeu al românilor care veghează!”, a scris Titus Corlățean pe pagina sa de Facebook

Tratatul de la Trianon a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles, la data de 4 iunie 1920, între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial (16 state aliate, inclusiv România) şi Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial.

Așadar, pe 4 iunie 2021 va fi posibilă organizarea, la nivel naţional şi local, de manifestări cultural-educative şi ştiinţifice consacrate conştientizării semnificaţiei şi importanţei evenimentului istoric. 

Totodată, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune vor putea include în programele lor emisiuni culturale sau fragmente de la evenimente organizate pentru a marca această zi.

___________

Titus Corlățean este senator PSD de Dâmbovița și candidează, din partea PSD, la alegerile parlamentare, pentru un nou mandat în Senatul României

 

Material realizat la comanda PSD Dâmboviţa, CMF 11200020

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top