Iulian Vladu propune interzicerea ”navetismului” politic

in Opinii/Politică by
Banner

Traseismul politic, boală grea a imaturei democrații românești este, cel mai adesea, considerat ca fiind un exemplu de cum poate fi deturnată și batjocorită – susțin unii – voința cetățenilor, exprimată prin vot.

O altă meteahnă a politicului o reprezintă ”navetismul”, ”transhumanța” sau ”parașutarea” (termeni din neo-jargonul politic!) candidaților aduși de aiurea, de prin țară, ca să fie puși pe liste în județe, pe locuri eligibile. Procedeul are, desigur, explicații ce țin de strategia internă a partidelor și de dorința de a asigura pentru cadrele de nădejde proprii locuri considerate sigure, în fiefuri consacrate.

Această practică stârnește, desigur, critici acerbe, ba chiar se prefigurează modificarea legislației pentru a o împiedica.

Iulian Vladu, președintele PMP Dâmbovița, anunță că va iniția o lege care să interzică prezența ”parașutaților” pe liste electorale. Altfel spus, partidele nu vor mai putea ăune pe listele electorale pentru Senat sau Camera Deputaților decât persoane care au locuit, cu acte în regulă, în județul pentru care candidează.

Propunerea avansată de Iulian Vladu este foarte restrictivă pentru cei care au făcut din turismul electoral – au candidat de fiecare dată în alt județ – secretul succesului. Pentru a putea candida pentru un loc în Parlament, trebuie să dovedești că ai domiciliat cel puțin în ultimii 5 ani, înainte de alegeri, în județul unde candidezi!

Chiar dacă propunerea ar putea părea exagerată, ea ar rezolva o problemă reală și serioasă în societatea românească. Jocul de-a ”reprezentarea cetățenilor” tinde să capete aspecte grotești – fiind doar un instrument prin care potentații de prin partide își asigură posturi în Parlament, cu privilegiile ce decurg de aici, fără ca cei ce votează să aibă vreun beneficiu de pe urma ”reprezentanților” lor.

Invitat la emisiunea ”PUNCTUL PE I”, moderată de George Manea la Columna TV, președintele PMP Dâmbovița a afirmat că impunerea de la centru a listelor cu ”politruci care nu locuiesc în zona pentru care candidează” trebuie să ia sfârșit. ”Județul are nevoie de parlamentari care cunosc problemele și care se vor bate să le rezolve, nu de navetiști care, după ce-și văd mandatul în buzunar dispar și nu-i mai vede nimeni timp de 4 ani”, a mai spus Iulia Vladu.

Ideea interzicerii prin lege a unor astfel de practici a fost susținută de Iulian Vladu și prin intermediul unui mesaj distribuit pe Facebook.

”Această practică a navetismului politic sabotează dezvoltarea României la nivel local. Cei aleși nu vor simți niciodată responsabilitatea votului și nu se vor lupta pentru a-i reprezenta cu adevărat pe cei care au avut încredere în ei.

Voi propune o lege care să interzică posibilitatea de a candida a celor care nu domiciliază de cel puțin 5 ani în zona pe care urmează să o reprezinte în Parlament”,
 a transmis liderul PMP pe pagina sa de facebook.

Banner