fbpx

Platformă de știri și opinii

Parlamentul European solicită eliminarea rapidă a vizelor pentru SUA pentru toți europenii

in Actualitate by
Banner

Parlamentul European (PE) cere Comisiei Europene eliminarea cât mai rapidă a vizelor pentru toți cetățenii europeni, inclusiv pentru români.

Cetățenii din România, Bulgaria, Republica Cipru și Croația încă au nevoie de vize pentru a călători în SUA, în timp ce restul țărilor membre UE nu au nevoie de vize pentru deplasări de până la 3 luni.

Însă, dacă acest lucru nu se va întâmpla, PE amenință cu suspendarea vizelor pentru cetățenii americani.

Membrii Parlamentului European au adoptat joi, 22 octombrie 2020, o rezoluție în care se dorește un act normativ, din partea Comisiei Europene, prin care să suspende acordul vizelor cetățenilor americani, pe o perioadă de 12 luni, conform mecanismului de reciprocitate.

Conform surselor mediafax.ro, în legislația UE se specifică urmările într-o situație de nonreciprocitate: dacă un stat terț nu elimină vizele în 24 de luni de la primirea unei notificări formale, Comisia Europeană trebuie să adopte un act normativ prin care să suspende 12 luni acordul privind eliminarea vizelor în relația cu acel stat.

Această situație care afectează statele membre UE menționate mai sus a fost notificată formal pe 12 aprilie 2014, iar până pe data de 12 aprilie 2016, cel târziu, era necesară o acțiune a Comisiei Europene.

Eurodeputatul Juan Fernando López Aguilar este președintele Comisiei pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne din PE și a afirmat că „Discriminarea cu care se confruntă bulgarii, croații, ciprioții și românii când călătoresc în SUA este inacceptabilă. Respectând principiul fundamental al solidarității între statele membre UE, cerem Comisiei Europene să acționeze așa cum este stabilit în legislația europeană și să elaboreze o propunere de suspendare a acordului vizelor pentru cetățenii americani. Apoi, Parlamentul UE și Consiliul UE vor evalua consecințele politice ale acestei acțiuni”, mai scrie mediafax

Sursa: mediafax.ro

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top