fbpx

Platformă de știri și opinii

Recomandări din România frumoasă: Cheile Băniței (jud. Hunedoara)

in Actualitate/Travel by
Banner

Deși nu mulți români au auzit de existența lor, cheile Băniței se numără printre cele mai spectaculoase formațiuni săpate de apă din România.

În județul Hunedoara, la doar 8 km de Petroșani, în drumul spre Hațeg, cheile Băniței sunt așezate la ieşirea din Ţara Haţegului şi unirea cu Munţii Şureanu, în culoarul Bănița-Merișor-Baru.

Acestea s-au format prin prăbuşirea tavanului unei peşteri. Apa a continuat să sape aici până la formarea marmitelor, iar cheile au ajuns la o lungime de 250 m.
La intrare, se observă mici excavaţii în stâncă, foste cursuri secundare ale apei, cunoscute sub denumirea “la nări”.

O vizită la cheile Băniței este diferită de orice altă experiență, asta pentru că nu le poți explora decât mergând prin apă.

Așadar, îți recomand să îți lași lucrurile de care nu ai nevoie în mașină, să îți pui niște încălțări potrivite pentru apă, cât să nu aluneci, și să pornești la drum.

Cel mai potrivit moment pentru a vizita cheile Băniței sunt zilele calde de primăvară și de vară, când apa este curată și liniștită. Total neindicat este să te aventurezi atunci când plouă, deoarece viiturile te pot pune în pericol. De asemenea, odată cu instalarea frigului, temperatura apei scade brusc și devine insuportabilă.

Fiecare pas te conduce către ipostaze extraordinare ale naturii. Stâncile au un amestec de culori asemenea unui pandișpan făcut de bunica în casă, iar mușchiul verde prins deasupra lor îți dă energie pentru momentele în care simți că ai obosit.

Printr-un click aici puteți merge și într-o scurtă călătorie virtuală prin cheile Băniței, alături de Talent Tv.

De asemenea, dacă ajungeți în zonă, să nu uitați că la 6 km de Petroșani se află și Peștera Bolii, cea despre care istoricii spun că ar fi fost locuită în perioada neoliticului și apoi în epoca bronzului.

“Dacă ai impresia că aventura este periculoasă, încearcă rutina. Este letală” – Paulo Coelho

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top