fbpx

Platformă de știri și opinii

Membrii Parlamentului European cer să fie luate măsuri pentru eliminarea decalajului digital în educație și mărirea bugetului pentru Erasmus+

in Actualitate/Educație by
Banner

Joi, 22 octombrie 2020, s-a votat rezoluția prin care se solicită să fie luate măsuri cu privire la reducerea decalajelor în învățământ, având în vedere situația provocată de pandemia de coronavirus.

Parlamentul comunitar consideră că această rezoluție este una prioritară, iar bugetul alocat programului Erasmus+ trebuie triplat.

Această rezoluție a fost adoptată cu 593 de voturi pentru, 58 împotrivă și 36 de abțineri.

Prin această rezoluție, membrii PE au transmis câteva mesaje importante:

  • Ei regretă „discrepanțele grave”  în procesul de învățare din întreaga Uniune Europeană pe durata pandemiei, dat fiind faptul că, timp de câteva luni, 32% dintre elevi nu au avut acces la educație, în unele țări membre;
  • Ei spun că ar trebui să aibă prioritate aceste investiții în conectivitate și echipamente, mai ales în zonele rurale, iar instruirea cadrelor didactice și a formatorilor în ceea ce privește noile tehnologii este una esențială în bunul demers al lucrurilor;
  • S-a propus creearea unei platforme care să faciliteze schimbul de bune practici între statele membre și au solicitat ca „Spațiul european al educației” să fie transformat „dintr-o reprezentare nedefinită, bazată pe principii largi, într-un program de lucru concret”.

Membrii PE critică reducerile financiare aplicate la nivel european în ceea ce privește programele de profil.

Victor Negrescu, europarlamentar român, a fost citat în Comunicatul Parlamentului European, acesta vorbind în numele Comisiei pentru cultură:

Multe țări sunt încă nepregătite în fața celui de-al doilea val care afectează în prezent Europa. Ar trebui depuse mai multe eforturi pentru a garanta accesul tuturor la educație și formare de calitate, iar în acest sens trebuie să investim în educație.

Regretăm profund faptul că Consiliul propune reduceri la programele care sprijină educația și formarea. Reiterăm solicitarea ca bugetul Erasmus+ să fie triplat. Încurajăm statele membre să sporească în mod semnificativ cheltuielile publice pentru educație. Comisia trebuie să acorde prioritate investițiilor în educație în planul de redresare”.

Cu toate acestea, raportorul Sabine Verheyen (Germania) a spus că pachetul educațional propus de Comisie, este doar primul pas și că „acum este momentul ca viziunea pentru spațiul european al educației și un plan de acțiune pentru educația digitală revizuit să fie susținute de măsuri concrete și de o finanțare adecvată”.

Sursa: edupedu.ro

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top