fbpx

Platformă de știri și opinii

EUROSTAT: România, singura țară din UE cu creștere a investițiilor în prima jumătate a anului

in Actualitate by
Banner

Printr-un raport oficial, EUROSTAT, departament al Comisiei Europene, responsabil de publicarea statisticilor comparabile pentru tot teritoriul UE, informează că România este singura țară din UE care a înregistrat o creștere a investițiilor în prima jumătate a anului 2020.

În același raport, EUROSTAT face următoarele constatări:

– Economia Romaniei a consemnat un ritm anual de declin de 10.3% în T2, nu la fel de sever precum cel inregistrat în Zona Euro.

– Ceea ce a determinat această evoluție este faptul că investițiile productive, practic motorul economiei, au continuat să creasca în România (cu o dinamică anuală în decelerare la 2.2%) și s-au ajustat cu un ritm anual de peste 20% în Zona Euro.

– Subliniem faptul că România a fost singura țară din Uniunea Europeană în care investițiile productive au crescut în T2 și în prima jumătate a anului curent.

– Majorarea investițiilor productive pentru al șaselea trimestru consecutiv în T2 (într-un context caracterizat prin restricții fără precedent) a fost susținută de mix-ul relaxat de politici economice (inclusiv nivelul redus al costurilor reale de finanțare), dar și de potențialul de dezvoltare din economia internă. Se poate spune că firmele au continuat proiectele de investiții lansate la începutul acestui an, evidențiind-se dinamica din sectorul construcțiilor, susținută și de majorarea cheltuielilor de capital ale statului.

– Considerăm că dinamica favorabilă a investițiilor productive în T1 și T2 exprimă premise pentru o tranziție rapidă de la ciclul post-criza la ciclul post-pandemie.

– De asemenea, consumul privat (principala componenta a PIB) a scăzut în Romania cu 13.2% an/an în T2, un ritm de declin inferior celui înregistrat în Zona Euro (16% an/an), după cum se poate observa în al treilea grafic din partea dreapta.

– Nu în ultimul rând, consumul guvernamental s-a majorat cu 4.4% an/an în T2 în Romania, spre deosebire de scăderea cu 2.5% an/an înregistrată în Zona Euro.

– Conform scenariului macroeconomic central revizuit recent (prin incorporarea estimărilor provizorii (2) cu privire la evoluția economiei din T2) PIB-ul României ar putea crește cu un ritm mediu anual de peste 2.5% în perioada 2020-2022, ajustarea din acest an (determinata de incidența pandemiei) urmând să fie contrabalansată de redinamizarea din 2021 și 2022.

– În acest scenariu ne așteptăm la majorarea investițiilor productive cu o dinamică medie anuală de peste 6%, perspectiva susținută de persistența unui mix relaxat de politici economice pe termen mediu la nivelul Uniunii Europene și în România.

– Costurile reale de finanțare se vor menține la un nivel scăzut/accesibil, conform semnalelor de politică monetară.

Sursa: Facebook PNL Dâmbovița 

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top