Alegerile locale, la cald

in Analize by
Banner

Mult întârziatele și așteptatele alegeri locale s-au desfășurat, până la urmă, duminică, 27 septembrie, într-o atmosferă inedită dată de contextul pandemic.

Se pare, însă, că situația sanitară nu a influențat puternic prezența la vot, la Dâmbovița aceasta fiind cu 4% mai mică decăt acum patru ani (53% acum).

Pe votul politic, cel de la Consiliul județean, situația este oarecum asemănătoare cu cea de acum patru ani, pe clivajul stânga/dreapta: 2016- PSD 52%, PNL 31, acum PSD 43%, PNL 34%, Pro România 9%. Dacă adunăm rezultatele de acum ale social-democraților si ale celor de la Pro România dau exact 52%, cât a avut PSD acum 4 ani. Cu alte cuvinte, bazinul de stânga a rămas constant, cu mențiunea că partidul lui Ponta nu a reuțit să rupă așa mult electorat pe cât se lăuda Țuțuianu. PSD se menține și în 2020 cu mult peste media națională (aproape la fel ca acum 4 ani, deși a avut în Pro România un factor perturbator). De cealaltă parte, PNL Dâmbovița este într-o situație similară cu cea de acum 4 ani, la nivelul mediei naționale. De remarcat că liderul social-democraților, Corneliu Ștefan, s-a situat peste partid cu 3 procente (o performanță demnă de luat în seamă), iar cel liberal, Sorin Ion, a fost în siajul partidului său.

La Târgoviște PSD a avut o victorie zdrobitoare. Candidatul partidului, Cristian Stan, a obținut 65% din sufragii. Nu prea ai ce să comentezi la acest scor. PNL a obținut un scor rușinos, iar USR cam puțin pentru un oraș reședință de județ.

Câteva concluzii la cald:

  • situația politică generală nu s-a schimbat foarte mult față de acum patru ani;
  • Pro România, mult efort pentru mai nimic…Țuțuianu n-a reușit să transfere din notorietatea sa de peste 90% decât 12 procente în voturi. Luceafărul de la Micloșani abia mai pâlpâie;
  • liberalii dâmbovițeni se mențin în zona lor de confort tradițională;
  • USR, practic nu există în contextul localelor. O situație oarecum normală, într-un județ cu 70% populație rurală;
  • sunt acum doi lideri politici autentici, consolidați, ambii social-democrați: Corneliu Ștefan și Cristian Stan.

Cam atât, deocamdată. Vom reveni cu analize suplimentare, pe măsură ce rezultatele vor fi centralizate și oficializate.

Marius Badea este lector univ. dr. la Facultatea de Științe Politice, Litere și Comunicare, Universitatea “Valahia” din Târgoviște

Banner