Aninoasa: Cu “gunoiul sub preș”, dar cu “lacrimi de crocodil” în ochi

in Actualitate/Administrație by
Banner

Nu este nicio noutate că la Aninoasa, una dintre cele mai mari probleme ale comunității o reprezintă groapa de gunoi aflată pe raza localității.

De ani buni, locuitorii comunei și cei care lucrează în zonă (firme ce au dezvoltat capacități de producție pe raza localității)-cu alte cuvinte plătitorii de taxe si impozite locale către comuna Aninoasa- se plâng, ba uneori protestează vehement, în legătură cu situația aproape imposibilă pe care o trăiesc zilnic. “Este imposibil de respirat”, “mirosul este insuportabil”, “ne omorâți cu zile”, sunt doar câteva dintre plângerile adresate atât de locuitorii comunei dar și de cei care lucrează în societățile comerciale de pe raza localitătii către toți decidenții locali. Plângeri ce, evident, au rămas fără nicio rezolvare.

Aninoasa, județul Dâmbovița

De fapt, prin luna februarie 2020, administratorul public al comunei, Vlăduț Niculae, acum candidat la funcția de primar al localitații, într-o încercare mai degrabă penibilă (deh, an electoral, trebuia să spună ceva) a afirmat, într-un interviu acordat unei televiziuni locale, că administratia publică face toate eforturile pentru remedierea situatiei. Ba mai mult, administrația a adresat un număr de 7 (șapte!) plângeri-demersuri-întâmpinări (nu am înțeles exact) către autoritațile competente, pentru a remedia situația (printre acestea fiind CJ Dâmbovița, Prefectura Dâmbovița, DSP, DSVSA, ADI Salabritate etc). Pentru a fi și mai exacți, vremelnicul administrator public de la Aninoasa a afirmat că: “încercăm să înțelegem și noi ce se întâmplă”. Așadar, în 2020, Primăria Aninoasa încerca să înțeleagă ce se întămplă la Groapa de Gunoi Aninoasa (o bombă ecologică aflată pe raza comunei din 2010, în actuala formă de funcționare). Tot pentru exactitate, administratorul public afirma (februarie 2020) că “răspunsurile primite nu sunt mulțumitoare”.

Vlăduț Niculae intreviu despre groapa de gunoi-21 feb.2020, click aici pentru detalii)

Adică, am vărsat lacrimile de crocodil, nu avem ce face, trecem mai departe.

Groapa de gunoi Aninoasa (arhivă)

De fapt, nu au făcut nimic. Nici nu au avut cu adevărat de gând să facă. În luna august 2020, Consiliul Județean Dâmbovița hotăra ca la Groapa de Gunoi Aninoasa să se adauge un spațiu nou la celula 2.

Hotarâre CJ Dâmbovița 28 august 2020

Mai multe suprafețe de teren, cumpărate de la particulari care domiciliază pe teritoriul comunei Aninoasa (cumpărări de teren arabil, extravilan, ce au fost făcute în anii 2018 si 2019) au intrat în domeniul public al județului Dâmbovița, iar ulterior au fost transferate către firma ce gestionează groapa de gunoi de la Aninoasa (vezi foto documente).

Cumpărare terenuri pentru extindere Centrul de Mangement Aninoasa

Practic, după ce firma care gestionează depozitarea și prelucrarea deșeurilor de la groapa de gunoi Aninoasa a extins capacitatea de depozitare (cu celula numărul 2, de aproximativ 1 ha), conform contractului încheiat cu ADI Deșeuri, s-a constat că terenul avut la dispoziție nu este suficient, astfel că groapa de gunoi trebuie mărită din nou (calculele au arătat că până în anul 2025, când expira contractul de delegare a gestiunii pentru administrarea gropii de gunoi de la Aninoasa, și aceasta a doua celulă de depozitare ar fi plină daca nu s-ar extinde). S-a procedat la achizițiile amintite anterior astfel că, la momentul actual, terenul pentru depozitare la groapa de gunoi ar trebui sa fie suficient de mare până în anul 2025.

Ce a făcut administrația locală Aninoasa în toată acestă poveste care nicidecum nu are un final prea apropiat? Ei bine-NIMIC!

Anunț public 28 august 2020

Edilii de la Aninoasa nu au deranjat cu nimic, iar toate tranzacțiile cu terenuri au mers mai departe. În data de 25 august 2020, au afișat (Primăria Aninoasa) un anunț public (al CJ Dâmbovița) prin care se prezenta depunerea solicitării unui aviz de mediu pentru drum de acces către groapa de gunoi de la Aninoasa (obligație legală oricum). Atât. Drumul de acces este tot pe raza comunei Aninoasa (cel mai probabil pentru celula 2 de depozitare a gunoiului, ce a fost recent mărită, prin achiziția de terenuri amintită anterior).

Gropa de gunoi Aninoasa (Arhivă)

Pentru cei din Aninoasa, locuitori și salariați ai societăților comerciale, care au avut nenorocul de a își căuta și găsi un loc de viață și de muncă pe raza comunei, din păcate, veștile nu sunt la fel de bune. Actuala administrație a vărsat câteva “lacrimi de crocodil”, în fața camerelor de filmat, vremelnicii conducători ai comunitătii încercând să pară că empatizează cu problemele reale ale celor din Aninoasa, aceia pentru care vecinătatea gropii de gunoi însemnă, de multe ori, cu adevărat o problemă existențială. Acum “gunoiul e sub preș”, iar vremurile “nu miros” deloc bine. “Noi am vrut, dar n-am putut” este, se pare, sloganul administrației locale de la Aninoasa.

Banner