Cristian Stan critică numărul insuficient de măști alocat de Guvern pentru alegătorii din Târgoviște

in Actualitate/Administrație/Politică by
Banner

Potrivit normelor legale în vigoare, mai exact HG nr. 577 privind stabilirea măsurilor tehnice necesare bunei organizări și desfășurării alegerilor locale din anul 2020, Guvernul trebuie să asigure materiale sanitare (mănuși, măști dezinfectant etc) necesare pentru desfășurarea procesului de votare în condiții de siguranță.

Cu toate că obligativitatea pentru autoritățile statului este foarte clar stabilită, de a asigura materiale sanitare de protecție pentru TOȚI alegătorii, lucrurile stau cu totul altfel, după cum aveau să constate cu neplăcută surprindere primarii din toată țara!

Un exemplu în acest sens îl constituie cazul municipiului Târgoviște. La data de 22 septembrie 2020, Instituția Prefectului Județului Dâmbovița transmitea că pentru alegătorii din Târgoviște a fost alocat un număr de 11 935 de măști. Asta deși numărul alegătorilor înscriși pe listele permanente este de peste 76.000!

Anomalia a fost criticată în termeni duri de primarul Cristian Daniel Stan, care a atras atenția că materialele furnizate de Guvern acoperă doar aproximativ 15% din necesar: 11 935 de măști pentru 76 122 de alegători înscriși pe lista electorală permanentă. 

Totuși, a declarat Cristian Daniel Stan, alegătorii nu trebuie să se îngrijoreze, pentru că, în cazul în care își vor uita masca acasă, Primăria Târgoviște a achiziționat un număr suficient, astfel încât să existe măști pentru toată lumea. 

“Ce s-ar fi întâmplat acum cu procesul electoral dacă noi nu aveam măștile?”, se întreabă Daniel Cristian Stan.

“Cu nici o săptămână înainte de alegeri, informează primăriile că nu pot asigura măști decât pentru 15% din alegători. Discutăm de un caz de iresponsabilitate. Noi, la Târgoviște, suntem obișnuiți cu chestiunea acesta în contextul în care, pentru debutul anului școlar, am fost singura unitate administrativ teritorială din Dâmbovița care nu a primit niciun ban, de parcă la Târgoviște nu a început școala. A început în condiții bune, dar nu mulțumită Guvernului, ci prin eforturile comunității locale.

Mă întreb ce s-ar fi întâmplat acum cu procesul electoral dacă noi nu aveam măștile, dacă nu erau achiziționate. Sau ce se întâmplă în zonele în care aceste materiale nu sunt achiziționate?

Îi asigur pe târgovișteni că personalul Primăriei Târgoviște le va înmâna măști, va face controlul epidemiologic preventiv, cu termometre, va asigura tot ceea ce este necesar în localul fiecărei secții de votare, astfel încât procesul electoral să se desfășoare în cele mai bune condiții.”, a declarat Daniel Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște. 

Cum spuneam, situația de la Târgoviște nu este singulară, aceasta fiind valabilă pentru toate localitățile din țară. Un alt exemplu concret – și strigător la cer – este reprezentat de cel de-al doilea municipiu dâmbovițean, unde pentru mai bine de 17.000 de alegători au fost alocate, doar ceva mai mult de 2600 de măști! Și la Moreni rămâne ca administrația locală să umple golul creat prin nerespectarea Legii de către instituțiile subordonate Guvernului.

Material realizat la comanda PSD Dâmbovița, CMF 21200019

Banner