A MURIT “LEOPARDUL ZĂPEZILOR”

in Actualitate/HOBBY by
Banner

Unul dintre cei mai renumiţi alpinişti nepalezi, Ang Rita, căruia i se mai spunea şi “Leopardul Zăpezilor” s a stins din viaţă pe 21 septembrie, la vârsta de 72 de ani. Colegii săi de breaslă şi prietenii săi consideră decesul o mare pierdere, relatează CNN.

Ang Rita, a devenit celebru după ce şi a adjudecat prima victorie mondială, reuşind să urce Everestul de 10 ori, fără oxigen suplimentar. Renumitul sherpaş s a născut în 1948, într un sat de la poalele Munţilor Himalaya, ocupându se conform tradiţiei familiale, cu creşterea yacilor.

Şi-a început activitatea montană de la vârsta de 15 ani ca porter de bagaje pentru expedițiile internaționale, neavând o educație în școală sau vreo
pregătire alpină. Singurul său atu a fost buna aclimatizare la altitudine.
Prima lui reușită pe Everest a fost în 1983, urmând ca până în 1996 să urce vârful de 10 ori, fără să folosească butelii de oxigen. Performanța sa mondială a avut loc în 1986, atunci când a devenit primul alpinist din lume care atingea Everestul iarna fără oxigen suplimentar.

Printre performanțele sale se numără expediții reușite şi pe alte vârfuri renumite de peste 8000m, cum ar fi Cho Oyu, la vârsta de numai 20 de ani, K2, Lhotse, Manaslu, Annapurna şi Dhaulagiri, toate de câteva ori şi fără să folosească suplimentar, “gazul vital”. În urma unui anunț făcut de către nepotul său, Phurba Tshering, se pare că decesul ar fi fost provocat de afecțiuni mai vechi la ficat şi creier.

Trupul neînsuflețit al lui Ang Rita va fi plasat într-un Sherpa Gomba, un loc sfânt din Katmandu, capitala Nepalului, unde va fi incinerat conform tradiţiei sherpaşilor.

Banner