fbpx

Platformă de știri și opinii

Padina-Centrul Național Salvamont: 100 de salvatori montani au încheiat pregătirea

in Actualitate/Travel by
Banner

În Bucegi, la Padina, la Centrul Național Salvamont, a fost încheiat stagiul anual de pregătire a noilor salvatori montani din România. Aproximativ 100 de cursanți au finalizat (în data de 20 septembrie) ultima etapă de pregătire și atestare din 2020, o etapă obligatorie pentru atestarea celor ce doresc să devină salvatori montani.

După 15 zile pline de activitate intensă, astăzi s-a încheiat etapa de vară a evaluărilor naționale Salvamont. Peste 130 de persoane au fost implicate in acestă activitate, cursanți aflați primele etape de evaluare, salvatori montani aflați în procesul de reatestare, instructori, lectori, formatori și evaluatori din cadrul Corpului de instructori Salvamont Romania precum si din partea Departamentului pentru Situații de Urgență – SMURD și din partea Inspectoratului General pentru Aviație.

Sub denumirea generică de ”Școala Naționala Salvamont”, în perioada 5 – 20 septembrie s-a desfășurat o amplă activitate de formare, pregătire profesională și evaluare a salvamontiștilor din întreaga țară.

Peste 100 de salvamontiști debutanți, aspiranți sau avansați din întreaga țară, au participat, etapizat, pe serii alternative și locații diferite, la acțiunile organizatrp la Centrul Național de Formare Profesională Salvamont Padina, masivul Bucegi. .Ciclul oficial de pregătire si evaluare al unui salvator montan se desfășoară pe durata a minimum doi ani, perioadă în care acesta participă la 400 de ore de pregătire în centre acreditate de pregătire județene sau locale și alte 360 de ore, în patru sesiuni, două sesiuni de vară și două de iarnă, pe nivelurile “debutant”, “aspirant” și “avansat”, desfășurate in Centrul Național Salvamont.

Școala de salvare montană din România este una dintre cele mai bine cotate la nivel european, programa de pregătire este adaptată permanent la ultimele descoperiri și cercetări în domeniu și la recomandările celor doua mari foruri internaționale care se ocupă de salvarea montană, CISA – Comitetul Internațional de Salvare Alpină și FIPS – Federația Internațională a Patrulelor de Schi, în care Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România este membră. Contribuția noastră în acest domeniu este recunoscută și apreciată, România fiind prima țară la nivel european, care a reglementat și oficializat această profesie. Acest lucru a atras atenția și unor structuri de salvare din alte țari care au solicitat, în ultimii ani, pregătirea de salvatori sau instructori în cadrul Școlii Naționale Salvamont, în acest an, chiar cu restricțiile impuse de pandemie, la cursuri participând și un cursant de naționalitate franceză.

Sursa foto articol-facebook/Centrul Național Salvamont

Anual, reușesc să parcurgă și să promoveze formele de pregătire profesională circa 70 de noi salvatori montani, în acest moment în țara noastră activând un număr de peste 800 de salvatori montani atestați, dintre care peste 300 sunt salvatori montani angajați.

(sursa-Salvamont România-Dispeceratul National Salvamont)

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top