VIDEO| Gheorghe Zamfir, spectacol de excepție la Zilele Cetății Târgoviște

in Actualitate/Cultură by
Banner

După șase luni de pauză în ceea ce privește activitățile cultural-artistice, șase luni în care singurele spectacole la care am putut participa au fost cele online, nume extrem de importante ale muzicii au concertat duminică seară, 6 august 2020, în Piața “Mihai Viteazul” din Târgoviște.

Zilele Cetății de anul acesta, care se derulează în perioada 5-8 septembrie, au la bază eleganța, bunul gust și muzica de calitate.

Astfel, seara de 6 septembrie a fost una specială pentru că au interpretat lucrări dintre cele mai cunoscute tenorul Alin Stoica, soprana Felicia Filip și naistul Gheorghe Zamfir.

Publicul a fost numeros, însă acest lucru nu a reprezentat un pericol deoarece, în perimetrul amenajat de Primăria Municipiului Târgoviște, toată lumea a purtat mască, s-a dezinfectat pe mâini, iar la intrare tuturor li s-a măsurat temperatura. De asemenea, scaunele au fost așezate încă de la bun început astfel încât să se păstreze distanțarea fizică.

Un gând bun pentru invitați și pentru spectatori a transmis Daniel Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște:
“La mulți ani, Târgoviște! La mulți ani, târgovișteni! Este un moment aniversar! Zilele Cetății de anul acesta se desfășoară sub semnul acestei pandemii, dar nu am vrut să treacă acest an fără a sărbători, în limitele legii, și iată că o putem face foarte frumos și foarte emoționant
Vreau să îi mulțumesc maestrului Daniel Jinga pentru concertele pe care le coordonează la Târgoviște, reprezintă adevărate repere în peisajul cultural târgoviștean și știu că în spatele oricărei asemenea reprezentații este foarte multă muncă.
Vreau să vă doresc un singur lucru: să fiți sănătoși! Este cel mai important, cred că asta ne dorim cu toții, iar în viitor, la ediția din 2021, purtatul măștii să rămână numai o amintire “

Deși am putea crede că genul muzical propus în această seară nu este pe placul tuturor vârstelor, publicul s-a arătat a fi extrem de încântat, iar cei care au aplaudat cel mai puternic și cu bucurie au fost copiii, mai ales că pe scenă, la un anume moment a fost invitat și un copil.

Este vorba despre Mădălina Lupu, care are 15 ani, este din Pitești și este eleva maestrului Gheorghe Zamfir. Mădălina studiază naiul de 3 ani, iar faptul că după atât de puțin timp a reușit să cânte alături de o orchestră, Orchestra Simfonică Muntenia, denotă că este un talent înnăscut. Mădălina a interpretat fără greșeală un colaj de piese muzicale inspirate din folclor, iar publicul a aplaudat-o îndelung.

Orchestra Simfonică Muntenia (dirijor Daniel Jinga) a acompaniat toate momentele din această seară, iar la pian a interpretat tânărul pianist Alexandru Burcă.

Finalul spectacolului a fost o surpriză atât pentru instrumentiști, cât și pentru public: Alin Stoica, Felicia Filip și Gheorghe Zamfir s-au reunit la finalul serii și au interpretat împreună aria Nessun Dorma.

De remarcat în această seară a fost că pe fiecare dintre cei trei invitați îi leagă câte ceva de Dâmbovița sau de Târgoviște: Alin Stoica a cântat alături de târgoviștenii de la Trooper la selecția națională Eurovision 2019, Felicia Filip este lect. univ. dr. la Facultatea de Științe și Arte a Universității “Valahia” din Târgoviște, iar Gheorghe Zamfir s-a născut aici, aproape, la Găești, în județul Dâmbovița.

Evenimentul din această seară a fost prezentat de actrița Antonia Ionescu.


Zilele Cetății Târgoviște continuă în aceeași notă și luni seară, 7 septembrie, când la Teatrul de Vară din Parcul Chindia, de la ora 18:00 vor concerta Corul Appassionato, dirijor prof. Florin Badea și Corul Cantiamo al Liceului Ienăchiță Văcărescu, dirijor prof Matei Bogdan.

Tot pe 7 septembrie, la Teatrul de Vară, de la ora 19:00  veți putea asculta Orchestra Albeșteanu – bariton Marius Nine și solist Valentin Albeșteanu, iar de la ora 20:00 va avea loc un concert de muzică de film, cu Orchestra simfonică de tineret Andante.

Pe 8 septembrie, de Sfânta Maria, spectacolele de la Târgoviște vor aduce în prim plan romanța și folclorul:
18:00 – Concert „Comori ale Romanței” – interpretează Alina Mavrodin Vasiliu, Cristina Dan, Nicoleta Vasile, Daiana Berbec, Bogdan Hrestic, Yuriy Tsiple Yura, Mihail Vlădăreanu și Grupul “Dorulețul“ al Catedralei mitropolitane din Târgoviște, acompaniament pian Stelian Apostol – Locație: Muzeul ”Casa Romanței

19:00 – Spectacol folcloric „De drag, Mărie, de drag!” – organizat de Centrul Județean de Cultură Dâmbovița – Locație: Teatrul de vară (Parcul Chindia)

La mulți ani, Târgoviște!

Banner