fbpx

Platformă de știri și opinii

Cod galben de caniculă (1 septembrie) și în Dâmbovița

in Actualitate/Utile by
Banner

Meteorologii au “împărțit” țara în două, pentru ziua de 1 septembrie. Două coduri galbene au fost anunțate de cei de la ANM. În vreme ce în V și N-V a fost emisă o atenționare cod galben de furtună, în S și S-E este valabilă o atenționare, tot de tip cod galben, de caniculă. Județul Dâmbovița (mai puțin partea montană a județului ) este sub atenționare de caniculă, pe tot parcursul zilei de 1 septembrie.

Sursa foto-meteoromania.ro

Atenționarea cod galben de furtuni

Interval de valabilitate: 01 septembrie, ora 10 – 02 septembrie, ora 03
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată
Zone afectate: conform textului și hărții

      În intervalul menționat, la început în Banat, Crișana, apoi în Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și local la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

Cod galben de caniculă

Doar pentru data de 1 septembrie dar în partea de sud a țarii este valabila atenbționare de tip cod galben de caniculă:

Sursa foto hartă-meteoromania.ro

Interval de valabilitate: 01 septembrie
Fenomene vizate: caniculă şi disconfort termic
Zone afectate: conform textului şi hărţii

      În intervalul menţionat, în regiunile sudice și estice disconfortul termic va fi accentuat și va fi caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime vor fi de 33…36 de grade și izolat 37…38 de grade în Lunca Dunării.

Notă: Pe parcursul zilelor de miercuri și joi (02 și 03 septembrie), în regiunile sud-estice disconfortul termic se va menține accentuat și local va fi caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime vor fi de 32…35 de grade.

Dacă la Târgoviște, conform previziunilor meteorologilor, temperaturile maxime nu vor depăsi valoarea de 33 de grade Celsius (la umbră), în sudul județului vor fi înregsitrate frecvent temperaturi de 35-36 de grade Celsius, la umbră, pe parcursul zilei de 1 septembrie.

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top