fbpx

Platformă de știri și opinii

DareXart, artist plastic cu tehnici unice în România

in Actualitate/Cultură/HOBBY by
Banner

DareXart este un nou concept în ceea ce privește artele plastice, dar și numele cu care se recomandă un tânăr din județul Dâmbovița atunci când își semnează lucrările originale.

Alexandru Ion este din Moreni, iar de-a lungul timpului a încercat tot felul de tehnici de pictură, grafică, tatuaje, modelaj etc.

Foto: Alexandru Ion (DareXart) 

Dacă a avut o perioadă în care pictura era activitatea cu care își umplea cele mai multe ore dintr-o zi, acum Alexandru a trecut la o nouă tehnică, lucru care îl face să fie unic în România.

Este vorba despre modelaj și sculptură în diverse forme, lucru pe care, cu siguranță îl mai practică și alți artiști, însă nu la un asemenea nivel.

Foto: Pictură de Alexandru Ion

Alexandru își creează totul singur, începând de la șabloanele în care se toarnă materialele care, după ce se usucă suficient, se transformă în diverse chipuri sau obiecte interesante. Această parte de modelare și proiectare a șablonului este, probabil, cea mai grea, dar și cea mai spectaculoasă, deoarece se lucrează în detaliu ridurile feței, firele de păr, semne ale corpului etc.

Foto: George Carlin, sculptură de Alexandru Ion 

L-am întrebat pe Alexandru de unde vine această pasiune pentru artă, iar primele amintiri l-au dus rapid cu gândul spre anii copilăriei:

“Încă de când eram copil, pe la 7-8 ani, obișnuiam să desenez pe unde aveam ocazia, îmi amintesc că îmi plăceau caricaturile și chiar am facut câteva. Mai obișnuiam să reproduc imagini din diferite cărți, până într-o zi când, fiind cu familia la râu, am văzut doi băieți care modelau argila găsită pe albia râului și am fost foarte intrigat. Modelau niște cranii. Am început să experimentez cu un săpun făcut acasă de bunici, am creat destul de multe sculpturi, dar, copil fiind, dintr-un exces de inconștiență, le-am distrus pe toate mai apoi regretând.

Am experimentat și cu tatuajele în școala generală. Spre spaima părinților, mi-am construit un aparat rudimentar și am făcut prostia să-l încerc pe mine fix în ziua majoratului. Dar timpul a trecut, după Bacalaureat urmând un domeniu total diferit de artă, o facultate de Geografie, obținând și o licență in Geografie Fizică Aplicată, în București.

Decizia de a urma această facultate a fost bazată pe faptul că, pe lângă desen, îmi plăcea geografia, cele două materii fiind singurele agreate în școala generala. Am renunțat plecând la facultate aproape complet la acest hobby, dar l-am reluat găsind un refugiu față de lucrurile cu care nu eram de acord vis-a-vis de societate.

Punctul culminant a venit după aproape 5 ani petrecuți într-o corporație, lucrând în paralel cu facultatea un job foarte mecanic și anost, care mi-a provocat o angoasă existențială destul de profundă. Începusem să nu dorm nopțile și să imi reiau această pasiune fiind singura portiță de scăpare pentru mine in momentele respective. Ziua munceam ca un robot, iar noaptea mă eliberam de toate angoasele prin artă.

Mi-am dat demisia după 5 ani, iar această experiență traumatizantă pentru mine mi-a arătat ceea ce trebuie și ceea ce simt că trebuie să fac. Și asta fac de vreo 3 ani: am pictat, am sculptat, am desenat, pe alocuri tatuat, dar în ultimele luni se pare că sculptura s-a lipit cel mai mult de mine și am început să creez figurine, caricaturi cu diverse persoane publice și învăț cât pot să o fac din ce în ce mai bine.

Iubesc arta suprarealistă, iar sentimentul din spate care mă împinge să creez este cel mai apropiat pentru mine de ceea ce numim Divinitate.”

Foto: Micutzu’, sculptură de Alexandru Ion 

Alexandru, DareXart, așa cum îi este numele de artist, a sculptat până acum ministatuete care reproduc perfect chipurile unor personalități precum George Carlin, Chelloo, Macanache, Deliric, Phunk B, Bean MC sau Micutzu’.

Mulți dintre artiști i-au apreciat munca și au ales să îi promoveze lucrările, pe care le puteți urmări accesând pagina de Facebook DareXart și pe cea de Instagram DareXart.

Astfel de oameni merită apreciați atât pentru originalitate și creativitate, cât și pentru curajul de a se desprinde din mulțime și de a face cu adevărat ceea ce le place.

Foto: Lucrare grafică de Alexandru Ion

Sursa foto: Alexandru Ion

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top