USR și nodul gordian. Sau cum profită PSD de aroganța neomarxiștilor

in Opinii by
Banner

Aroganți, sfidători, plini de complexe sau orgolii. Reprezintă un partid care s-a hrănit și a crescut din ura românilor față de atitudinea lui Dragnea la adresa Justiției.

USR-iștii sunt creatorii „spiritului de turmă” corporatist. “O noțiune sociologică introdusă în anii ’50 pentru a conceptualiza mecanismul prin care grupurile strâns unite, departe de influența exterioară, reușeau să adopte poziții normative “corecte”, devenind impermeabile la critici. Erau indiferente la pozițiile exprimate în afara grupurilor lor, le respingeau pe cele din interiorul grupului și erau convinse de corectitudinea lor fără reproș. Vă sună cunoscut?”, scria Dan Andronic, anul trecut, despre abordările liderilor USR.

USR a crescut ca un balon de săpun atâta timp cât a avut teme de atac. Cu o doctrină difuză, fără proiecte fezabile și cu emițători de mesaje confuze, unele chiar reprobabile, cu o neputință organizatorică crasă, partidul trendy, pe care mulți îl consideră neomarxist, este în cădere liberă.

Cu vanitatea lor au creat o situație imposibilă, un nod gordian, la București și nu numai. Refuzul lor de a primi PMP în alianța anti-PSD la București l-a făcut pe Traian Băsescu să intre în rolul lui Alexandru Macedon (comparația este, evident, exagerată dar utilă contextual) și să taie nodul. Numai că Macedon, după ce a tăiat nodul, a cucerit Asia. Nu știu dacă Băsescu va cuceri Bucureștiul, dar cert este că a facut-o, prin gestul său, favorită pe Gabriela Firea. O spun recentele sondaje, care o creditează pe Firea cu 37%, pe  Dan cu 31% și pe Băsescu cu 14%. Este evident că Băsescu ia voturi de la Dan și o propulsează pe Firea (sigur perdantă dacă PMP intra în ecuația dreptei) spre fotoliul de primar al Capitalei.

Aroganța USR-istă s-a manifestat și în Dâmbovița. La Târgoviște au refuzat o alianță cu PNL și au candidat propriu. Era evident că o alianță PNL-USR (chiar și cu PMP) ducea la un vot politic majoritar al dreptei în municipiul dâmbovițean. În aceste condiții, actualul primar de la PSD, Cristian Daniel Stan este favorit în lupta pentru Târgoviște.

Pentru Consiliul Județean, numai insistențele lui Vlad Voiculescu (dâmbovițean din Brănești) au făcut ca USR să sprijine candidatul PNL. Și asta pe ultima sută de metri, după ce USR își stabilise candidatul și după un scandal la Biroul Electoral Județean, care a fost nevoit să scoată candidatul USR din liste. Această atitudine confuză, cu soluții de ultim moment, ținând cont și de dezastrul organizational al partidului în județ, nu poate aduce în plus mai mult de 3-4 procente candidatului PNL, Ion Sorin. Astfel, candidatul PSD, Corneliu Ștefan, rămâne favorit la președinția Consilului Județean.

Poziția de “fată mare” a USR va crea, paradoxal, un ascendent pentru dușmanul său declarat, PSD. Și asta din cauza unui orgoliu nejustificat.

Marius Badea este lector univ. dr. la Facultatea de Științe Politice, Litere și Comunicare, Universitatea “Valahia” din Târgoviște

Banner