”Când premierul țării compară bugetul dedicat educației cu cheltuirea banilor la cârciumă, viitorul este damnat!”

in Actualitate/Opinii/Politică by
Banner

Am discutat în nenumărate rânduri despre educație, dar din păcate, nu s-a schimbat nimic în binele elevilor, profesorilor sau părinților.

Voi continua demersurile de a critica, dar și de a propune soluții în acest  domeniu care a devenit un subiect dureros pentru viitorul României – Educația!

Mai sunt doar câteva zile până la debutul anului școlar. Un debut în profundă incertitudine, fără reguli clare, fără predictibilitate, în care nici unul dintre factorii implicați nu știe ce are de făcut.

În acest context, reprezentanții elevilor le solicită guvernanților „să ia o decizie fermă cu privire la debutul anului școlar, bazată pe o consultare reală cu toți actorii implicați în actul educațional și racordată la nevoile de bază ale elevilor – educația și sănătatea.” Doar că nu are cine să le răspundă!

Sindicatele din învățământ îşi exprimă indignarea faţă de decizia Guvernului de a amâna creşterea salarială, în condiţiile în care nu s-a vorbit nicio clipă despre imposibilitatea de a fi acordată, deși este prevăzută în legea bugetului de stat. Le-a răspuns premierul Orban: “Când îți scad veniturile, e ca într-o familie. Dacă îți scad veniturile și abia mai ai bani de mâncare, de plata chiriei, nu te duci să îți bei banii la cârciumă.” O comparație a școlii cu cârciuma este răspunsul acestui Guvern pentru profesorii din România. Acesta este reperul Guvernului.

Iar îngrijorărilor părinților, acest Guvern le răspunde cu plasarea răspunderii, în dreptul lor, printr-o declarație pe proprie răspundere care le transferă părinților atribuții nefirești de triaj epidemiologic.

Astăzi, PNL transmite tuturor că au doar obligații: copiii, părinții și cadrele didactice să poarte mască, să nu stea la mai mult de un metru unul de celălalt, să folosească dezinfectanți, iar directorii de școli trebuie să asigure triaj epidemiologic, mai multe săli de clasă, separatoare pentru bănci, program diferit de la o clasă la alta. Aceasta în condițiile în care PNL nu a fost în stare să ofere nici măcar măștile promise persoanelor defavorizate!

“România educată” a PNL este România în care copiii din familiile defavorizate nu contează, prin urmare sutele de mii de familii care nu au bani pentru măști de protecție nu au dreptul să își trimită copiii la școală.

“România educată” a PNL este România în care părinții care nu au posibilități financiare pentru a cumpăra o tabletă sau pentru a plăti un abonament de internet, se uită cum copiii lor sunt umiliți, deși dreptul la educație este garantat de Constituție.

“România educată” a PNL este România în care elevii din comunitățile locale unde nu există suficiente săli de clasă și nici bani pentru a aplica regulile dispuse din birourile Palatului Victoria nu au dreptul la educație.

“România educată” a PNL este România în care studenții nu există, prin urmare, pentru începerea anului universitar nu au fost încă stabilite norme de desfășurare a procesului educațional.

Educația românească trăiește vremuri incredibile în care elevii, profesorii și părinții sunt umiliți de un ministru incompetent, nepregătit și arogant.

Pentru toate aceste motive, dar și pentru toată incompetența, cinismul și nepăsarea, Guvernul PNL trebuie demis prin moțiune de cenzură.

Conf.univ.dr. Claudia Gilia, deputat PSD de Dâmbovița

Banner