fbpx

Platformă de știri și opinii

Vlăduț Niculae sfidează Aninoasa. Maricescu îl secondează pe lista de consileri, deși fostul edil are o condamnare definitivă

in Actualitate/Politică by
Banner

„Fără penali în funcţii publice” este un proiect care dă frisoane politicienilor. Dacă în epoca Dragnea, PSD s-a opus inițiativei USR, acum social-democrații fac front comun pentru a trece proiectul de Parlament.

Un prim pas a fost făcut. Spre surprinderea multora, cu 295 de voturi „pentru” și o singură abținere, inițiativa cetățenească “Fără penali în funcţii publice” a fost adoptată în Camera Deputaților la mijlocul lunii iulie. Proiectul a fost trimis la Senat, unde de ceva săptămâni stă blocat prin comisii. Dar, prin votul din Cameră, PSD, practic, și-a asumat această inițiativă.

„Fără penali în funcţii publice” propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

CCR a decis în unanimitate, în aprilie 2019, că este constituțională aria de revizuire a Constituției prin inițiativa USR „Fără penali în funcţii publice”, pentru care au fost adunate semnături de la cetățeni.

Dacă trece de Parlament, mai este nevoie de referendumul de aprobare a modificării Constituției. Aceasta presupune validarea prin prezență și apoi prin vot în favoarea inițiativei a 30% din numărul total al alegătorilor, aproape șase milioane de cetățeni

“PSD a votat astăzi în Camera Deputaților inițiativa civică prin care toți cei care au la activ o condamnare la o pedeapscă privativă de libertate nu mai pot candida și ocupa funcții publice până nu sunt reabilitați.

Este un pas important pe care îl facem pentru recâștigarea încrederii cetățenilor în cei care ocupă funcții publice. PSD și-a asumat acest rol și sper să găsim consens la nivelul întregii clase politice pentru a reuși să schimbăm fundamental relația dintre cetățeni și zona politică”, declara imediat după votul din Cameră deputatul social-democrat de Timiş, Alfred Simonis.

În comuna Aninoasa, Dâmbovița, primarul Constantin Maricescu, a fost condamnat definitiv, în luna martie a acestui an, la 3 ani de închisoare cu suspendarea condiționată e executării pedepsei pentru furt calificat, conform minutei Curții de Apel Ploiești.

“În temeiul art. art.26 rap.la art.208 alin.1, art.209 alin.1 lit.a, e,g, i Cod penal 1969, cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal din 1969. şi art.5 Cod penal, condamnă pe inculpatul MARICESCU CONSTANTIN, la pedeapsa de 3 ( trei ) ani închisoare. Conform art.71 Cod penal 1969, aplică inculpatului MARICESCU CONSTANTIN pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin.1 lit. a teza a doua, lit. b şi lit. c Cod penal 1969. Conform art.65 Cod penal 1969, aplică inculpatului MARICESCU CONSTANTIN pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin.1 lit. a teza a doua, lit. b şi lit. c Cod penal 1969, pe o perioadă de 3 ani. Conform art.81 Cod penal 1969, dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 3 ani închisoare, pe un termen de încercare 5 ani, stabilit conform art.82 Cod penal 1969. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor privind revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei, prev. de art. 83, 84 Cod penal 1969. Conform art.71 alin.5 Cod penal 1969, dispune suspendarea executării pedepsei accesorii, pe durata termenului de încercare de 5 ani.

Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică azi, 10.03.2020.
Document: Hotarâre  250/2020  10.03.2020”

În urma hotărârii instanței, Maricescu a pierdut postul de primar (detalii aici). Mai mult, nu a mai candidat pentru un nou mandat (efectele condamnării sunt ciudate: juriștii spun că ar fi putut candida, dar dacă ar fi câștigat revenea la starea inițială, de primar în funcție, și Instituția Prefectului constata din nou încetarea de drept a mandatului).

Constantin Maricescu, primar etern la Aninoasa, nu vrea cu niciun chip să piardă frâiele puterii în comuna bogată de lângă Târgoviște. El și-a propulsat pupilul, un anume Vlăduț Niculae, candidat pentru primărie. Vlăduț este un abonat al contractelor cu primăria (despre asta, în articolele următoare). Deși comunitatea cunoaște manevra lui Maricescu (dorește un primar de paie, fără personalitate, care poate fi ghidonat după interesele lui), fostul edil s-a înscris pe lista de consilieri locali (vezi facsimil), în ciuda efectelor condamnării. Prin candidatura pentru Consiliul Local Aninoasa pe locul doi, după Vladuț Niculae, Maricescu vrea astfel să-și valideze omul de încredere.

Este normal ca fiecare să își construiască strategiile politice pentru eficientizarea campaniei electorale. Cum rămâne însă cu asumarea liniei partidului. Care spune acum NU penalilor în funcții publice! Ce spuneți domnilor Niculae și Maricescu despre “recâștigarea încrederii cetățenilor în cei care ocupă funcții publice”? Asta spune partidul pe a cărui listă candidați.

Notă: reglementarea privind articolul 37 din Constituție se referă la pedepsele privative de libertate, chiar dacă s-a dispus suspendarea condiționată a executării acestora.

Foto ilustrație prelucrată din arhiva facebook Constantin Maricescu

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top