fbpx

Platformă de știri și opinii

Despre educație la modul absurd! Primăria Târgoviște vrea spații pentru educație… de la Educație

in Actualitate/Administrație/Politică by
Banner

Războiul politic, declanșat odată cu stabilirea datei exacte a alegerilor locale (27 septembrie 2020), așa cum era de așteptat, face victime colaterale. La Târgoviște, lupta electorală tinde însă să capete accente hilare, dacă nu cumva de-a dreptul ridicole.

Nu ar fi însă nimic dacă diferitele personaje ce populează vremelnic eșicherul politic dâmbovițean în lupta pentru glorie politică nu ar implica educația, cu alte cuvinte dacă nu ar juca la “ruleta alegerilor” viitorul unei întregi comunități.

După ce, în urmă cu puțină vreme, social democrații târgovișteni, prin vocea liderului organizației, Cristian Stan (în același timp și primar al Municipiului Târgoviște, dar și candidat la alegerile locale din toamnă, pentru un nou mandat de edil șef), ridicau absurdul la un nivel greu de anticipat, acum același lider, dar în calitate de edil șef, arată că se poate… mai mult.

Concret, Cristian Stan, a solicitat, nici mai mult nici mai puțin demisia conducerii Universitații “Valahia” din Târgoviște (instituție de învățămând universitar autonomă), pentru că, spunea Stan la momentul respectiv, Universitatea s-ar fi implicat în lupta politică (31 iulie 2020).

Întâlnire Univ.”Valahia”-reprezentant Guvern (30 iulie 2020)

Asta după ce Universitatea târgovișteană anunțase (chiar publicase un anunț în acest sens) că s-a întâlnit cu un reprezentant al Guvernului (Virgil Guran) pentru căutarea unor soluții de dezvoltare a instituției și pentru identificarea unor soluții de finanțare a spațiilor aflate în construcție în campusul Universitații “Valahia”. Evident, în viziunea edilului de la Târgoviște, întâlnirea cu un reprezentant al Guvernului, ce nu face parte din același partid cu primarul Stan, era inacceptabilă și trebuia sancționată cu demisia întregii conduceri a Universitații, o instituție unde și-a finalizat studiile chiar primarul Stan și unde reprezentanții partidului din care face parte edilul Stan au fost în nenumărate rânduri, atunci când aceștia faceau parte din structurile de conducere ale administratiei locale sau centrale.

Cristian Stan- iulie 2020

Cum absurdul cererii a fost trecut cu vederea, pentru că solicitarea era cel puțin inadecvată, ca să nu mai vorbim că nu are susținere legală din niciun punct de vedere, subiectul a  părut închis iar părțile nu au inistat prea mult asupra “scăpării” de moment.

Cerere 10 august 2020 (din partea Primarului Cristian Stan către Universitatea “Valahia”)

A fost doar o aparență. Subiectul nu a fost închis. Tot edilul șef al Târgoviștei, Cristian Stan, a solicitat Universității “Valahia” (printr-o adresă datată 10 august) să, atenție!: dispuneți restituirea tuturor imobilelor atribuite de Consiliul Local Municipal Târgoviște în folosință/administrare Universității Valahia din Târgoviște și care nu mai sunt utilizate în scopul activității de învățământ.”(pentru conformitate foto document mai sus).

Cu alte cuvinte, în deplină ignorare a legii (Legea Codului Administrativ) ce stabilește că doar Consiliul Local:
a) hotărăște darea în administrare, concesionarea, închirierea sau darea în folosință gratuită a bunurilor proprietate publică a comunei, orașului sau municipiului, după caz, precum și a serviciilor publice de interes local, în condițiile legii;

b) hotărăște vânzarea, darea în administrare, concesionarea, darea în folosință gratuită sau închirierea bunurilor proprietate privată a comunei, orașului sau municipiului, după caz, în condițiile legii”.

Campus Nou Universitatea “Valahia” Târgoviște

Revenim la cererea adresată Universitații “Valahia” pe un ton aproape imperativ , dar fără temei legal. Motivul invocat de edilul Stan, în cererea amintită anterior, este acela că este nevoie de spații de învățâmânt suplimentare, la Târgoviște, iar primăria nu le are: “necesitatea luarii unor masuri pentru buna funcționare a sistemului de învățământ, de pe raza teritorială a municipiului Târgoviște, în scopul asigurării dreptului la educație, pentru elevii din învățământul gimanzial și liceal, în contextul pandemiei generate de noul coronavirus.” Se spune în solicitare.

Practic, se cere cedarea unor spații pentru educație, dar tot de la educație, adică să avem pentru cei din gimnaziu și liceal, dar nu pentru cei de la învățământul universitar. Evident ca și Universitatea “Valahia” se confruntă cu exact aceleași probleme în ceea ce priveste spațiile de învățământ, ca și cei  din învățământul liceal și gimnazial, în actualul context sanitar.

Foto- Spații Universitatea “Valahia” (strada Lt. Stancu Ion, Târgoviște)

Liceul Nicolae Ciorănescu Târgoviste (în vecinatatea spațiilor cedate Univ. Valahia””)

Pentru a da dimensiunea reală a cererii Primăriei Târgoviște (una cel puțin ridicolă, evident) ar trebui precizat că, la momentul actual, Universitatea “Valahia” din Târgoviște a mutat deja aproape  toate spațiile de învățâmânt cedate cu drept de folosință, de-a lungul anilor de Primăria Târgoviște, în noul campus universitar.

Foto- Serviciul “Buletine” (fost spațiu al Universității “Valahia”, revenit în administrarea Primăriei Târgoviște)

Ar fi de amintit că spațiile, odată întoarse la Primăria Târgoviște sunt acum sedii de instituții ce nu au legătură cu educația (Judecătoria Târgoviște sau Serviciul Public Comunitar de Evidența Persoanelor Târgoviste).

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top