fbpx

Platformă de știri și opinii

Cum se va desfășura Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon de la Târgoviște

in Actualitate/Religie by
Banner

Vineri, 7 august 2020, la sediul Arhiepiscopiei Târgoviște, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, Pr. Ionuț Adrian Ghibanu, vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei, a susținut o conferință de presă.

Scopul întâlnirii a fost de a face cunoscut modul în care se vor desfășura slujbele de Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon, de anul acesta, de la Târgoviște, având în vedere că trebuie respectate anumite reguli, fiind vorba despre un eveniment cu participare numeroasă.

“Vom sărbători, în zilele de 10 și 11 august, pe Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, ocrotitorul eparhiei noastre, ale cărui sfinte moaște se află în Catedrala Mitropolitană din Târgoviște.

Așa cum știm, Sfântul Ierarh Nifon este personalitatea marcantă a ortodoxiei românești și a celei universale, fiind cel dintâi sfânt canonizat pe pământ românesc.

Strădania sa pastoral-misionară a dus la o amplă efervescență spirituală și culturală în deceniile ce au urmat activității sale de la Târgoviște, iar cel mai cunoscut ucenic al său este Sfântul Voievod Neagoe-Basarab, model de autentic lider creștin peste secole.

În pofida problemelor și a limitărilor care au apărut odată cu pandemia, cu noul coronavirus, și anul acesta ne vom bucura de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon, respectând, bineînțeles, toate normele sanitare în vigoare.

Ținând cont de legislație, dar și de motive ce țin de imposibilitatea utilizării spațiului tradițional de desfășurare a sărbătorii,  parcul Mitropoliei, care astăzi, cum știm, se află într-un plin proces de restaurare, anul acesta, sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon se va desfășura la Mănăstirea Stelea din Târgoviște, acolo unde există Casa Nifon, locul unde Sfântul a locuit, prin urmare, un alt spațiu ce poartă amprenta istorică a activității sale.

Așadar, credincioșii au posibilitatea să vină în ziua de marți, 11 august, prin strada Stelea, de la ora 7:00, în incinta Mănăstirii Stelea din Târgoviște, unde pe un podium special amenajat, în aer liber, se vor săvârși Utrenia și Sfânta Liturghie.
Menționez faptul că toți credincioșii care vor veni la Mănăstirea Stelea vor fi dezinfectați la intrare în mănăstire și vor primi gratuit câte o mască pe care vor avea obligativitatea de a o purta și vor putea asista la Sfânta Liturghie așezați pe scaunele pregătite care, bineînțeles, vor avea o distanță între ele de 1,5 m, așa cum prevede legislația în vigoare.

Pe credincioșii care vor dori să se închine la sfintele moaște îi rugăm să păstreze distanța fizică și îi asigurăm că racla va fi dezinfectă de fiecare dată.

Ulterior, aceștia sunt rugați să meargă și să ocupe un scaun liber, oriunde vor găsi în incinta mănăstirii, deoarece vor putea să asiste la slujbă în siguranță și vor putea urmări ceremonialul liturgic și pe trei mari ecrane.

Credincioșii care vor dori să se împărtășească sunt rugați să aștepte până la finalul Sfintei Liturghii, când vor fi împărtășiți de mai mulți preoți, din mai multe sfinte potire, fiecare având câte o linguriță sfințită, conform ultimei hotărâri a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Ieșirea din incinta Mănăstirii Stelea se va realiza pe Calea Domnească și de aceea facem apel la toate autoritățile locale, așa cum am făcut-o și în scris, către Instituția Prefectului, Poliție, Jandarmerie, ISU, DSP, Ambulanță etc, să ia toate măsurile care se impun.

Ceremoniile Liturgice vor debuta cu Vecernia Sfântului, ce va fi oficiată în ziua de luni, 10 august, în Catedrala Mitropolitană, de la ora 18:00, după care sfintele moaște vor fi duse la Mănăstirea Stelea, unde vor rămâne până a doua zi, seara, târziu. De aceea, îndemnăm pe toți, fii și fiice duhovnicești ale eparhiei noastre, care vor dori să se roage alături de noi la Sărbătorea Sfântului Ierarh Nifon, să respecte cu deosebită responsabilitate măsurile de protecție sanitare ce se impun, pentru ca astfel să ne putem bucura cât mai curând de revenirea la normalitatea vieții de dinaintea pandemiei de coronavirus.

Tuturor vă doresc pace și bucurie, împărtășindu-vă arhierești binecuvântări din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon.”, a declarat Pr. Ionuț Adrian Ghibanu, vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei.

Anul acesta, dată fiind situația actuală generată de pandemia de coronavirus, vor lipsi preoții din celelalte regiuni ale țării, iar slujbele vor fi oficiate de Înaltpreasfinția Sa Nifon, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei, alături de câțiva preoți și diaconi.

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top