Cristian Stan și capcana “sondajelor” online

in Analize/Opinii by
Banner

Arătam într-un articol anterior (citiți aici) cât de păguboase și neinspirate sunt așa-zisele sondaje online. Asta dacă nu cumva se dorește manipularea opiniei publice, așa cum se manifestă ea și în spațiul virtual.

Se pare că și candidatul Cristian Daniel Stan a fost sedus de acest joc de-a sociologia. Pentru că, până la proba contrarie, îl cred de bună credință.

Pe pagina sa de candidat la primărie, Cristian Daniel Stan lansează un sondaj online, deși în preambulul intenției sale scrie: „Hai să nu dăm ocazia unora să manipuleze prin sondajele on-line! “(sic!).

Stan folosește o platformă, strawpoll.com, care atenționează clar că nu este indicat să fie folosită pentru cercetări politice. “We do not encourage our users to create political polls, but recommend to use our service for private or job related matters.”

Mai mult decât atât, caracterul neștiinific al acestor tipuri de “sondaje” (de tip strawpoll) este arătat și de enciclopedia Britannica. “O asfel de abordare nu poate măsura sau reprezenta corect opinia publică”, concluzioneză celebra enciclopedie.

“Straw polls and other nonscientific surveys are based on indiscriminate collections of people’s opinions, while responsible surveys are based on scientific methods of sampling, data collection, and analysis.(…) Given the number of internet opinion polls that are nonscientific (…). None of these approaches can properly measure or represent public opinion.”

Această luptă pentru voturi online, ca și demența cu numărul de like-uri au devenit, se pare, parte a strategiilor de comunicare ale candidaților. Se mint singuri, mai ales că știu că postacii sunt tot ai lor, militanții care sunt puși să voteze sunt tot ai lor etc. Este o luptă absurdă. Mai bine ar consuma energiile pentru a transmite pe platformele online mesaje clare, coerente, bine targetate. Online-ul este un mediu excelent pentru acest tip de comunicare.

Marius Badea este lector univ. dr. la Facultatea de Științe Politice, Litere și Comunicare, Universitatea “Valahia” din Târgoviște

Banner