Alma mater, încă o necunoscută pentru unii politicieni

in Opinii by
Banner

Cu ceva timp în urmă, un prefect de pe-aici îl sună pe rectorul universității noastre și încearcă să îl ia la rost, cu una, cu alta… Eu sunt prefectul!” „Foarte bine! Succes în activitate!”, spune, cu calm, rectorul. Prefectul a rămas nedumerit de flitul luat. Probabil nu a înțeles fronda ce i-a fost adusă. Tocmai lui, jupânul deconcentratelor din județ.

Sunt mulți funcționari sau demnitari care sunt analfabeți funcțional. Sau care înțeleg sistemul în care lucrează și încearcă să facă abuzuri. Ori doar să epateze.

Universitățile, chiar și cele din provincie, cum e a noastră, sunt autonome. Iată ce se scrie în Legea educației naționale: “Autonomia universitară este garantată prin Constituţie. Libertatea academică este garantată prin lege. Instituţiile de învăţământ superior se organizează şi funcţionează independent de orice ingerinţe ideologice, politice sau religioase. Autonomia universitară dă dreptul comunităţii universitare să îşi stabilească misiunea proprie, strategia instituţională, structura, activităţile, organizarea şi funcţionarea proprie, gestionarea resurselor materiale şi umane, cu respectarea strictă a legislaţiei în vigoare.”

Prefectul invocat mai sus, probabil, nu cunoștea legea și de aceea o fi rămas șocat de răspunsul rectorului. Problema este că nu numai acel prefect nu a înțeles contextul. Și personalități politice actuale fac această confuzie. Chiar unele tinere și, cum spun ele, școlite. Nu mai au loc masterele si doctoratele în CV-urile lor.

Mai mult decât atât, cred că universitatea este câmp de bătălie politică, că pot face presiuni asupra profesorilor și studenților să voteze cu unul sau cu altul. De asemenea, sunt foarte sensibili la viața publică a universității. Unul spune: De ce a venit ăla în vizită? Are un interes electoral! Dar uită că doar cu ceva timp în urmă a vizitat și el universitatea. Altul, mai tupeist, cere demisia conducerii! Se crede, probabil, vreo somitate academică. Sau a intrat in capcana prefectului amintit și a uitat care îi e locul.

O universitate trebuie sa pulseze odată cu comunitatea. Este o organizație vie, un for de dezbateri, o instituție care educă, creează modele de urmat. Aduce prestigiu unei comunități. Din păcate, unii lideri (politici) ai acesteia nu îi înțeleg rostul. O confundă cu feuda lor organizațională.

Îi îndemn pe politicienii locali să nu-și mai cheltuiască energiile fără rost: atât profesorii, cât și studenții votează cum cred de cuviință, nu cum, uneori, li se sugerează.

Foto: wikipedia, Columbia University

Marius Badea este lector dr. la Facultatea de Științe Politice, Litere și Comunicare, Universitatea “Valahia” din Târgoviște

Banner

1 Comment

  1. Cred ca orice om cu putina scoala e conștient că votul studenților și al profesorilor nu poate fi influențat de conducerea universității. Cu siguranta domnii de la PNL nu s au dus acolo cu acest gând. Mult zgomot pentru NIMIC.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.