Vremea nu ne lasă deloc să “respirăm”. Atât la propriu cât și la figurat. Aproape întrega țară este sub atenționare meteorologică (în intervalul 3-6 iulie). Fie că este vorba de coduri de disconfort termic accentuat, fie că vorbim de instabilitate atmosferică, se pare că zona Munteniei nu “ratează” niciuna dintre aceste atenționări.
3 iulie
Conform celei mai recente avertizări a celor de la ANM:

Interval de valabilitate: 03 iulie, orele 12:00 – 20:00
Fenomene vizate: disconfort termic
Zone afectate: conform textului şi hărţii
În intervalul menţionat, disconfortul termic va fi accentuat în cea mai mare parte a Munteniei, în vestul Dobrogei, local în Moldova și estul Olteniei, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa frecvent în jurul pragul critic de 80 de unități. Se vor înregistra temperaturi maxime de până la 35…36 de grade.
4 iulie
Ulterior, și în zona de nord a județului Dâmbovița intră în vigoare o altă atenționare meteorologică de tip cod galben, dar de această dată pentru precipitații abundente.


COD GALBEN
Interval de valabilitate: 03 iulie, ora 10:30 – 04 iulie, ora 06:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată
Zone afectate: conform textului și hărții;
În intervalul menționat, în regiunile intracarpatice, sud-vestice, zonele montane, iar îndeosebi spre seară și noaptea și în cele nord-estice, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…60 l/mp.
4-6 iulie
Nici după data de 4 iulie vremea nu este mai îngăduitoare. Tot conform ANM:

Interval de valabilitate: 04 iulie, ora 11:00 – 06 iulie, ora 10:00
Fenomene vizate: caniculă și disconfort termic, manifestări de instabilitate
Zone afectate: conform textului;
În intervalul menționat, în regiunile sud-estice vremea va fi caniculară, disconfortul termic accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime se vor situa frecvent între 35 și 37 de grade.
În restul teritoriului, mai ales în cursul după-amiezilor și la începutul nopților, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp și izolat 40 l/mp.