Programul guvernului de relansare economică, ”Primul roman S.F. marca PNL!”

in Opinii/Politică by
Banner

Una dintre constantele ultimelor luni, de după declanșarea crizei Covid, o reprezintă criticile dure pe care mai toată societatea românească le adresează guvernanților, pentru incapacitatea acestora de a gestiona situația.

Excepție fac, previzibil, liberalii și aliații lor, dar și cei care pescuiesc în apele tulburi ale crizei.

Cele mai dure (și argumentate!) reproșuri vizează lipsa de reacție a Guvernului față de dezastrul economic provocat de pandemie. Dezastru care sporește și amenință să îngroape pentru mulți ani orice speranță de trai decent, în România.

Ori, reacțiile palide ale guvernanților – care se întrec doar în gafe, de genul ”care criză?” (L. Orban) sau ”noi o să ieșim din criză mai bine decât restul Europei” (F. Cîțu) – nu doar că nu rezolvă problemele serioase, care se acutizează, din mai toate sectoarele economiei, dar nici nu lasă loc de optimism pentru viitor.

De mai bine de 3 (trei) luni, Guvernul tot vine cu ”strategii” anti-criză de genul ”vom elabora un proiect…”. Totul la timpul viitor!

Ultimul episod din comedia burlescă, numită generic ”Plan de redresare economică”, s-a consumat la ”Clubul Diplomaților” din București, unde, în ciuda denumirii cool, se organizează mai ales nunți, botezuri și paranghelii având ca protagoniști tot soiul de parveniți și îmbogățiți-peste-noapte.

Deși evoluția politică de după ruperea de PSD nu a fost una prea fericită, ALDE rămâne un critic acerb al fraților întru doctrină politică, nelăsând nicio gafă de-a PNL, nesancționată.

Într-un comunicat remis presei, liderul ALDE Dâmbovița îi ironizează pe liberali, al căror ”program de relansare” ar fi, nici mai mult nici mai puțin, ”primul roman SF marca PNL”

”Relansare economică? Da, de unde? Este doar un program electoral grosolan, marca PNL. Și momentul prezentării este ales bine, fix înainte de compania electorală.

Practic, s-a vorbit mult la Clubul Diplomaților, dar nu s-a spus nimic concret! Vorbe-n vânt? Ne-am săturat de ele!

Să nu mai spunem că este o strategie care, de fapt, înglobează planurile guvernelor anterioare, adică liberalii nu vin cu nimic nou. Doar un copy-paste la nivelul Guvernului, un exemplu de “așa nu” pentru tineret. Nu avem nevoie de plagiatori, ci de oameni originali, cu inițiative “proaspete”, cu idei noi pentru o relansare economică!

Poate tupeul de care dau dovadă este noutatea Guvernului Orban, care își face strategia pentru următorii 10 ani. Domnilor, credeți că sunteți pe vecie în acele scaune? Experiențele ultimilor ani ne-au arătat că un Guvern poate fi schimbat și în câteva săptămâni/luni…

Liberalii au vorbit despre nenumărate alocări de bani în diferite domenii… De unde luați, domnilor, atâtea fonduri? Voi nu ați fost în stare nici măcar să dublați alocațiile copiilor, conform legislației în vigoare.

Promiteți bani, programe sociale, investiții, sprijin pentru sectoarele economice, dar nu spuneți nimic despre sursele de finanțare. Păi cum să vă gândiți că vă credem? Cum?

De promisiuni ni s-a luat. Le tot auzim de 30 de ani… Nu ne mai impresionați! Faceți planuri pe 10 ani, dar nu știți cum să ne scoateți din criza epidemiologică. Acesta ar fi primul pas, pe care voi l-ați sărit.

Pentru o strategie a Guvernului ar fi trebuit să discutați cu toate partidele politice care au reprezentați în Parlament, dar vouă vă place să luați decizii noaptea, ca hoții, de capul vostru și prea puțin gândite.

Uitați însă că românii înțeleg mai mult decât credeți voi, gândesc mai mult ca voi și tot ei sunt cei care vă pot “detrona”.

Împreună suntem mai puternici!

Ionel Petre, Președinte ALDE Dâmbovița

Deși în acest material este vorba despre poziția ALDE față de proiectul PNL, se cuvine o observație: PNL este deja autor consacrat al genului SF, nefiind la prima ”producție” de acest gen. De altfel, tătucul, liderul incontestabil al partidului – Robocop de Cotroceni, se potrivește perfect în fotografia de familie…

Banner