fbpx

Platformă de știri și opinii

Anunț important. A patra etapă de relaxare, programată la 1 iulie, NU va mai avea loc. Măsuri mai dure anunțate

in Actualitate/Administrație/Sănătate by
Banner

A patra etapă de relaxarea a măsurilor, impuse la nivel național pentru stoparea răspândirii coronavirusului, care era programată a fi implementată începând cu data de 1 iulie 2020, nu va mai avea loc, au anunțat atât Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, cât și reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică.

Acest lucru se întâmpla pentru că România se confruntă cu o creștere semnificativă a numărului de infectări cu COVID 19.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategica, luni, 29 iunie, a avut loc ședinta Comitetului Național pentru Situații de Urgență, condusă de premierul Ludovic Orban, la finalul căreia a fost adoptată hotarârea numărul 32.

Anunț GCS

„Printre cele mai importante masuri din hotararea CNSU se regaseste propunerea instituirii sanctiunii complementare de suspendare a autorizatiei de functionare pentru organizatorii activitatilor si evenimentelor, daca in cadrul acestor evenimente nu sunt respectate regulile de siguranta sanitara”, arata Grupul de Comunicare Strategica.

Prin aceeasi hotarare au mai fost adoptate propuneri de modificare a unor masuri privind organizarea competitiilor sportive si a altor tipuri de activitati. De asemenea, CNSU a luat decizia de a mentine lista statelor aflate in „zona verde”, pentru care nu mai exista obligatia izolarii la domiciliu pentru cetatenii care vin in Romania din respectivele tari, aprobata prin hotararile numarul 29 si 31.”

Măsurile propuse și aprobate în ședinta CNSU sunt bazate pe recomandarile specialiștilor din Grupul de Suport Tehnico-Științific și vor avea aplicabilitate începând cu 1 iulie.

Anunț Ministrul Sănătății

Anterior,într-o intervenție televizată la un post de televiziune național, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, anunțase ca masurile de relaxare programate pentru 1 iulie nu vor mai fi implementate:

Discutăm recomandările Grupului tehnico-științific. S-a evaluat tot ce a însemnat cele două săptămâni, în care au crescut cazurile noi, cazurile în ATI, decesele. Recomandările sunt de a amâna noile măsuri de relaxare pentru 1 iulie. La nivelul grupului tehnico-știinfic s-a decis să amânăm a patra etapă a măsurilor de relaxare.

Situația de creștere a cazurilor a fost și în alte țări europene, dar la noi parcă recrudescența a fost mai mare. Dacă este transmitere comunitară accentuată, ne gândim la măsuri punctuale – izolarea, carantinarea zonei respective.

În acest moment, avem acea listă cu țările din Europa votată în 22 iunie din care când ne întorceam nu intram în izolare. Măsurile se iau pe bază de reciprocitate. E posibil ca și ei să introducă România.

În două zile se așteaptă o decizie la nivelul UE. Când vom avea o nouă listă, o vom da publicității. Eu gândesc o viață cvasinormală spre sfârșitul lunii iulie – începutul lui august. Dar trebuie să ne gândim ce am putea face noi ca să ajungem la acest rezultat.

Fiecare măsură de relaxare am gândit-o în funcție de cum putem face față pandemiei. Fiecare măsură conținea norme și contăm pe parteneriatul cu agentul economic, cu societatea civilă. Când doar o parte respectă înțelegerea, ajungem la situația de astăzi.

Nu e totul pierdut. Analizăm în fiecare zi evoluția și în funcție de rezultate vom lua măsuri. Avem o săptămână de foc în care putem vedea ce a însemnat acest weekend. Suntem pregătiți ca sistem medical, dar nu putem lupta singuri”, a declarat Nelu Tătaru, luni.

Banner

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top