Prinsă în războiul declarațiilor PSD-PNL, Compania de Apă demontează afirmațiile liberalilor!

in Actualitate/Politică by
Banner

REPLICA LA “COMUNICATUL DE PRESĂ” EMIS DE BIROUL PNL DÂMBOVIȚA. Ne bucură interesul manifestat de filiala PNL Dâmbovița pentru investițiile pe care le preconizam la CATD, prin proiectul regional “Sprijin pentru pregătirea Aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru Proiectul Regional de Dezvoltare  a infrastructurii de apă și apă uzată  din județul Dâmbovița în perioada 2014 – 2020”, finanțat pe POI.

Dorim însă sa facem câteva precizări, după cum urmează:

Proiectul a fost semnat și demarat în luna Mai 2018, având termen de depunere a Studiului de Fezabilitate varianta preliminara în August 2019 și varianta finală în Octombrie 2019, ambele termene fiind respectate. Investiția estimată în preturi fixe este de aproximativ 318 mil Euro fără TVA și cuprinde 57 UAT-uri, peste 1400 km de rețele apă/canal, 16 stații de epurare precum și 25 de gospodării de apă.

Lucrările de execuție sunt cuprinse în 19 de CL-uri (contracte de lucrări). Precizam faptul că la finele anului 2019 Studiu de Fezabilitate a fost avansat către AM-POIM din cadrul MFE, actualmente aflându-se în evaluarea experților AM/BEI, fiind într-un stadiu avansat de analiză a indicatorilor tehnico-economici, precum și a investițiilor și soluțiilor tehnice aferente planului investițional. Precizam că procedura de mediu a fost demarată în cursul lunii Iunie și avem încredere că va fi și finalizată prin obținerea Acordului de Mediu în termenul maxim de 90 de zile, conform legislației în vigoare, pentru a putea permite semnarea Contractului de Finanțare în cursul lunii Septembrie/Octombrie 2020.

Față de Comunicatul Biroului PNL, NU ne este clară implicarea Companiei Naționale de Investiții și modalitatea prin care ar putea sa deblocheze proiectul la care face referire, ținând cont ca CNI nu este parte din contractul de finanțare  semnat de CATD si MFE privind Sprijinul în Elaborarea Aplicației POIM pe de o parte, pe de altă parte termenele impuse de legislația în vigoare atât cea de mediu, cât și cele pentru obținerea avizele precum și a CU-urilor, trebuie respectate de către toate instituțiile statului, implicit și de CNI, doar dacă CNI nu cunoaște vreo cale mai simplă, ocazie cu care le-am mulțumi dacă ne-ar împărtăși-o și noua.

Din Contractul de finanțare  semnat de CATD cu MFE, nu avem un termen de decădere așa cum este stipulat în Comunicatul PNL, atâta că întârzierea aprobării Aplicației de Finanțare ar proiecta finanțarea investiției în exercițiul financiar următor, respectiv POD.

Referitor la penalitatea de 6 mil euro pretinsa în comunicatul PNL, din Contractul de finanțare semnat de CATD cu MFE privind Sprijin in Elaborarea Aplicației de finanțare POIM, nu exista absolut nicio clauza penala care sa facă referire la 6 milioane sau la orice altă valoare privind întârzierea aprobării Aplicației de Finanțare. Am dori sa cunoaștem și noi care este fundamentul legal și/sau procedural prin care în Comunicatul la care facem referire s-a vehiculat penalitatea de 6 mil, atâta timp cât ea nu exista ca și clauză contractuală în Contractul de Finanțare .

Față de cele de mai sus, CATD își reiterează cu hotărâre angajamentul ca investiția care face obiectul Aplicației POIM să fie finalizata și aprobată în cursul luni Septembrie/Oct, fiind una dintre primele 10 aplicații de finanțarea aprobată de către Comisia Uniunii Europene pe axa 3.2 POIM până la această oră în România.

BIROUL DE PRESĂ AL COMPANIEI DE APĂ TÂRGOVIȘTE DÂMBOVIȚA

Banner

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.