Platformă de știri și opinii

Bilant PPA

Pesta porcina africană lovește, din nou, județul Dâmbovița. Focare noi la Pucioasa și Crevedia

in Actualitate by
Banner

Cu nicio lună în urmă, autoritățile din Dâmbovița anunțau stingerea tuturor focarelor de pesta porcină africană, la porcii domestici, în județ. Din păcate, crescătorii din porci s-au bucurat prea devreme. Două focare noi au apărut în localități din Dâmbovița la porcii domestici și încă unul la porcii mistreți.

Conform anunțului celor de la Centrul  Local de Combatere a Bolilor din județul Dâmbovița:

„CLCB Dâmbovița s-a întrunit astăzi, 17.06.2020, ora  15.00,  ca urmare a confirmării virusului de pestă porcină africană în două gospodării din județ precum și pe raza unui fond de vânătoare, după cum urmează:

–  1 gospodărie în orașul Pucioasa;

–  1 gospodărie în localitatea Samurcași – comuna Crevedia;

–  1 caz pe raza Fondului de vânătoare 15 Brăteiu (pe teritoriul comunei Pietroșița).

Astfel, s-a luat măsura uciderii porcinelor din cele două gospodării afectate, urmând a se continua supravegherea clinică și catagrafierea tuturor porcinelor de la nivelul localităților. Totodată, în conformitate cu planurile de măsuri aprobate, s-au stabilit zonele de restricție (zona de protecție și zona de supraveghere) în jurul focarelor.

Imagine

Situație pesta porcină africană-12 iunie 2020 (sursa ANSVSA)

În ceea ce privește confirmarea virusului la mistreț, pe raza fondului de vânătoare menționat, s-a dispus îndeplinirea tuturor activităților prevăzute în planul de măsuri aprobat astăzi.”

 La data de 12 iunie, conform datelor furnizate de ANSVSA, în judetul Dâmbovița  cazurile de PPA la mistreți erau: la 64 de mistreți găsiți morți și 23 de mistreți vânați;

La mijlocul lunii mai, în Dâmbovița, era anunțată lichidarea și a ultimului focar de PPA la porcii domestici. Din păcate, situația nu a durat foarte mult, iar virusul a reapărut, între timp, în mai mullte localităti. În ceea ce priveste focarele de PPA de la porcii mistreți, acestea nu sunt declarate stinse mai devreme de doi ani de la depistarea lor.

Banner

Ultimele stiri din Actualitate

Go to Top