Carmen Holban critică fără menajamente executivul: ”suntem în plină guvernare ZERO”

in Opinii/Politică by
Banner

PNL și guvernul pe care îl girează sunt ținte predilecte ale criticilor venite dinspre băncile opoziției. Cum era de așteptat, cele mai vii critici sunt lansate în spațiul public de PSD, principalul partid de opoziție, care, paradoxal, este (împreună cu aliații săi) majoritar în Parlament!

Deputat de Dâmbovița al Partidului Social Democrat, Carmen Holban lansează o nouă serie de reproșuri la adresa executivului, vizat fiind, în primul rând, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

Reproșurile parlamentarului social-democrat vizează și măsurile (mai bine zis absența măsurilor!) menite a sprijini populația în perioada crizei COVID.

”După guvernarea ZERO a lui Dacian Cioloș, suntem în plină nouă guvernare ZERO, de data aceasta a lui Ludovic Orban.

Cu toții am așteptat, pe 1 iunie, marea lansarea programului de relansare economică a lui Cîțu, descoperitorul găurii bugetare care nu era. La finele lunii Mai, toată presa a preluat declarația acestuia referitor la faptul că programul este gata și va fi prezentat în prima zi a lunii Iunie. Dar 1 iunie a fost ca 1 aprilie. Păcăleală. Sau poate a fost zi liberă la bugetari și atunci s-a pierdut șansa relansării economice.

Nu e de râs, ci mai mult de plâns. Sute de angajați din Titu, au fost deja disponibilizați. Urmează disponibilizări colective în mai multe societăți din județ. Și primarul Târgoviștei, Cristian Stan atrăgea într-o conferință de presă atenția că vor urma concedieri în societățile din municipiu. Acest lucru a început cu adevărat, nu ca programul lui Orban și Cîțu.

În timp ce dâmbovițenii sunt trimiși acasă, Ministerul Finanțelor împrumută sume colosale. Peste 80 de miliarde de euro, din care doar 3 au ajuns în economie. Restul îi găsiți în contracte cu firme de casă ale PNL.

În același timp, analiştii Agenţiei de Rating Standard & Poors prognozează o scădere economică de 5,5% în 2020 (faţă de prognoza de dinainte criza coronavirusului, de 3,5% creştere economică). Estimarea este mai pesimistă decât cea a Guvernului, care crede că economia va scădea cu 1,9 în 2020.

Vă reamintesc că Partidul Social Democrat a prezentat public, încă din data de 10 mai, 28 de măsuri economice pe care le considerăm necesare pentru a-i ajuta atât pe angajatori, cât și pe angajați. A trecut o lună de zile, de la propunerea noastră, fără să vedem una concretă a Guvernului. De unde trag concluzia că acest Guvern nu este capabil să guverneze.

Atunci cum să așteptăm că acest guvern să înțeleagă, ceea ce toți analiștii europeni spun, că populația trebuie sprijinită pentru a trece cu bine peste aceeași perioadă?

În criza COVID-19, guvernele lumii au trimis bani direct populației: cec-uri prin poștă, alocații suplimentare pentru copii, venit minim garantat pentru cei mai săraci. România lui Orbannis n-a făcut mai nimic.

În lipsa oricăror măsuri de relansare economică, dublarea alocațiilor pentru copii și majorarea pensiilor pot ajuta milioane de români să treacă de criză. Prin consum, mare parte din acești bani s-ar întoarce în economie, salvând sute de mii de locuri de muncă. Sume majore ar ajunge înapoi în buget, sub formă de impozite și taxe.

Vă spuneam la instalarea guvernului că ne așteaptă vremuri de austeritate. Acesta este doar începutul. Nu ne putem aștepta la nici un lucru bun de la un guvern al cărui șef spune că alocații și pensiile sunt pomeni. În consecință pentru Orban și ai lui, toți copii și bunicii lor sunt niște pomanagii. Pentru mine, copii sunt viitorul nostru, iar bunicii trecutul fără de care nu aveam un viitor. Trăim vremuri extrem de triste pentru România, condusă azi de oameni surzi și orbi la greutățile care se confruntă oamenii. Mi-e teamă că acest guvern are totuși un plan: să ducă țara în faliment!” (Dep. Carmen Holban)

Banner