Se împlinesc 67 de ani de la prima reușită a ascensiunii Everestului

in Actualitate/HOBBY by
Banner

De atunci și până acum au avut loc peste 7600 de ascensiuni, multe reușite, altele, din păcate, sfârșite tragic.

În fiecare an, la Katmandu, capitala Nepalului se celebrează ziua Everestului, loc unde se strâng alpiniști din toată lumea să sărbătorească victoria primei urcări reușite.

La nivel local, muntele Everest este cunoscut după numele său Tibetan, Chomolungma (Zeiţa-mamă a Pământului) şi după numele său nepalez, Sagarmatha (frunte în cer).

La 29 mai 1953, alpinistul Neo Zeelandez, Edmund Hillary și șerpașul nepalez Norgay Tenzing, reușeau în premieră mondială să atingă cel de al treilea pol al Planetei, Vârful Everest – 8850m

Expediția condusă de John Hunt avea două echipe distincte de alpiniști cu care să atace vârful, desigur favoriții erau cei care de fapt au plecat și primii, Tom Bourdillon și Charles Evans. În data de 26 mai 1953, aceștia, din cauza epuizării, s-au oprit cu numai  100 m sub vârf.

În 29 mai, a urmat echipa câștigătoare, Hillary-Tenzing, care, facilitată de urcarea echipei anterioare, mai ales prin croirea liniei de ascensiune și a buteliilor de oxigen lăsate pe traseu, reușește premiera istorică. Greu de preconizat ce s-ar fi întâmplat daca Hunt ar fi apelat la rocadă. Este foarte probabil ca aceasta să fi fost și strategia lui, ca primii doi să fie și primii englezi care aduc victoria Imperiului Britanic. N-a fost să fie, însă expediția  a reușit.

După marea reușită din 1953, a început să crească și numărul ascensiunilor la superlativ. Între alpiniştii care au ajuns pe Everest s-au numărat octogenari, adolescenţi, persoane cu membre amputate şi chiar şi un bărbat nevăzător.

Printre cei care n-au avut alt ideal în viață decât să ajungă pe cota maxima a Planetei, au fost și alții. care au reușit adevărate performanțe în alpinismul de altitudine.

Printre aceștia se află Pemba Dorje Sherpa din Nepal, care a urcat de la tabăra de la bază până pe vârful Everest în 8h10m, pe 21 mai 2004.

Cel mai vârstnic bărbat care a urcat pe Everest a fost Miura Yiuchiro din Japonia, la aproape 81 de ani, care a ajuns în cel mai înalt punct din lume pe 23 mai 2013.

Cea mai tânără femeie care a reuşit escaladarea Everestului, a fost Malavath Purna din India, în vârstă de 14 ani, care a atins vârful pe 25 mai 2014.

Cel mai tânăr bărbat care a reuşit ascensiunea pe Everest a fost Jordan Romero, în vârstă de 14 ani, la data de 23 mai 2010.

Între 1953 și 2016, pe Everest au ajuns 4.469 de persoane, iar vârful a fost escaladat de 7646 de ori, potrivit bazei de date Himalaya, conduse de fostul jurnalist Elizabeth Hawley, care a urmărit expediţii în munţii Himalaya timp de decenii.

Recordul pentru cele mai multe ascensiuni făcute de o persoană este deţinut de Apa Sherpa din Nepal, care a ajuns pe vârful Everest pentru cea de-a 21-a oară, pe 11 mai 2011.

Recordul pentru cele mai multe naţionalităţi reprezentate într-un singur sezon pe vârful Everest a fost de 661 de ascensiuni realizate de alpinişti din 46 de ţări, în 2013. Dintre aceştia, 362 au fost efectuate de alpinişti din Nepal, 66 de alpinişti din India şi 48 de alpinişti din Statele Unite ale Americii.

Cele mai multe ascensiuni efectuate într-o singură zi au fost 245, pe 19 mai 2012, iar cele mai multe ascensiuni efectuate într-un an au fost 661, în 2013.

Prima ascensiune pe vârful Everest realizată fără oxigen suplimentar a fost făcută de Reinhold Messner din Italia şi Peter Habeler din Austria, pe 8 mai 1978. Reinhold Messner deţine recordul şi pentru prima ascensiune realizată de o singură persoană – pe 20 august 1980.

Prima femeie care a efectuat o ascensiune reuşită pe vârful Everest a fost Junko Tabei din Japonia, care a atins vârful pe 19 mai 1975.

Prima şi singura persoană nevăzătoare care a urcat pe vârful Everest a fost Erik Weihenmayer din Hong Kong, pe 25 mai 2001.

Totuşi, nu toate ascensiunile s-au încheiat cu succes, unele dintre acestea având final tragic. Un total de 63 de şerpaşi şi 111 de alpinişti şi-au pierdut viaţa în perioada 1990-2016, potrivit bazei de date Himalaya. Multe dintre trupurile neînsufleţite nu au fost recuperate nici pana astăzi.

Numărul incidentelor fatale a crescut în ultimii ani. Într-o avalanşă din 2014 şi-au pierdut viaţa peste 12 persoane, localnici nepalezi şi şerpaşi. Avalanşa a avut loc puţin mai sus de tabăra de la bază. La acel moment, avalanşa a fost singurul şi cel mai tragic incident din istoria Everestului.

Însă, în următorul an, Nepalul a fost devastat de un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade pe Richter, în urma căruia şi-au pierdut viaţa peste 8.000 de persoane din ţară, inclusiv 19 persoane aflate la Everest.

În 2016, şase persoane şi-au pierdut viaţa, creşterea numărului deceselor ducând la înnoirea controlului siguranţei ascensiunii

În acest sezon, 375 de alpinişti au primit permisiunea de a încerca să escaladeze Everestul  cel mai mare număr, încă din anul 1953.

Primul român care a urcat pe Everest a fost alpinistul Constantin Lăcptușu, pe 17 mai 1995, iar prima expediție românească a avut loc în 2003, organizată de David Neacșu.

Banner