fbpx

Platformă de știri și opinii

Fără campioni la baschet. Ce spune șeful Federației

in Sport by
Banner

Federația Română de Baschet a decis ca în acest sezon să nu se acorde titlurile de campioană nici în Liga masculină, nici în cea feminină. Competițiile au fost suspendate din cauza pandemiei de coronavirus, în luna martie. Președintele Federației, târgovișteanul Horia Păun, a făcut o serie de precizări legate de această hotărâre, într-un interviu găzduit de site-ul oficial al FRB:

Până la urmă, inevitabilul s-a produs: nu avem campioni naționali în competițiile de seniori…

A fost o decizie grea. Apăsătoare chiar. Mai ales că, la masculin, două echipe se aflau la egalitate de puncte și mai aveau de disputat un meci direct înainte de play-off. Au fost discuții lungi, dezbateri, dar este de apreciat că am ajuns la un consens. Le mulțumesc tuturor cluburilor pentru înțelegerea de care au dat dovadă, chiar dacă decizia era greu să ofere satisfacție 100% absolut tuturor celor implicați. Trebuie însă să ținem cont și de moralitate, de fair-play, aspecte care definesc sportul: judecând după aceste repere menționate, trebuie să întelegem toți că titlurile se câștigă doar pe teren. Toata familia baschetului știe că, până la urma, play-off-ul e un alt campionat. Nu e doar un cliseu, e o realitate si, teoretic, la finalul play-off-ului oricine poate triumfa, indiferent pe ce loc s-a clasat la finalul sezonului regulat. De aceea, având toată considerația pentru liderii LNBM si LNBF la momentul 12 martie, nu puteam să nu respectăm și celelalte cluburi participante în competiții. Nu era corect, nu era moral, nu era fair-play.

Practic ce înseamnă că o echipa e pe locul 1, dar nu e campioană națională?

Înseamna ca acea echipa a fost liderul competiției la momentul în care am fost forțati de pandemie să finalizăm sezonul. În statisticile competiției însă, acea echipa nu poate figura drept campioană națională. Nu primește titlul, trofeul, medaliile. Este un lider care primeste dreptul de a reprezenta Romania în cupele europene.

Asadar, in sezonul viitor, U-BT Cluj-Napoca ne va reprezenta in Basketball Champions League?

Trebuie să fac o precizare foarte importantă: evoluția pandemiei și a măsurilor globale de relaxare socială încă nu ne oferă clar o previzionare a momentului când competițiile sportive se pot desfășura fără restricții. Același lucru îl știe și FIBA. Fireste că federația internațională își dorește un calendar normal, începând cu toamna acestui an, dar nu exclude nici varianta în care competițiile europene să nu se dispute până la începutul lui 2021 sau chiar mai mult.  Revenind la întrebare, da, U-BT Cluj-Napoca are dreptul să evolueze in BCL, iar Sepsi-SIC – în EuroCup Women. Tinand cont de situația din LNBM, tot pentru a incerca sa fim cat mai fair-play fata de cluburile aflate la egalitate de puncte si despartite conjuctural in clasament, daca si CSM CSU Oradea isi exprima dorinta de a participa in Basketball Champions League, voi propune forului european ambele formatii. Decizia finala este insa la FIBA.

Foto: frbaschet.ro

Banner

Ultimele stiri din Sport

Go to Top